Читај ми!

Нигерија, дан пред изборе ухваћен политичар са пола милиона долара у готовини и списком

Нигеријски политичар Чинијер Игве ухапшен је због наводног прања новца након што је у његовом аутомобилу пронађено 498.100 долара у готовини дан пре општих избора. Полиција је навела да је код њега пронађен и списак људи којима је требало да да новац.

И на претходним изборима у Нигерији политичари су оптужени за куповину гласова.

Нигерија је недавно издала нове новчанице, делимично да би се политичарима отежало да скупљају велике износе новца како би подмићивали бираче.

Међутим, није довољно нових банкнота у оптицају, што је, преноси Би-Би-Си, изазвало љутњу и бес. Људи су сатима чекали испред банака како би добили готовину, често без успеха, док су неки и нападали банке.

Око 40 одсто Нигеријаца нема банковне рачуне, па се ослања на готовину за куповину хране.

Полиција Ривер Стејта, где је Игве ухапшен, апеловала је на све учеснике избора да се строго држе слова изборног и осталих закона.

Игве, који представља део јужног града Порт Харкорта, није коментарисао хапшење.

Сматра се да су ови избори најконкурентнији од краја војне владавине 1999. године са три кандидата - Атику Абубакар из ПДП-а, Петер Оби Оби изи Лабуристичке партије и Бола Тинеубу из владајуће партије АПЦ.

Ројтерс наводи да су нигеријске власти почеле да достављају гласачке материјале под наоружаном пратњом бирачким јединицама у целој земљи.

Наређено је и затварање свих граница на како би се спречили страни држављани од покушаја да гласају. 

Би-Би-Си наводи и да су постојале озбиљне сумње да можда неће бити могуће да се избори у деловима земље уопште одрже због побуна на југоистоку и североистоку земље, као и отмица.

Кандидат за сенартора опозиционе странку, Оибо Чукву, упуцан је у среду док се враћао са путовања током кампање. Парламентарни избори у округу Енугу Ист одложени су након његовог убиства.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи