Читај ми!

Демонстрације широм Француске, већина грађана не жели у пензију са 64 године

Стотине хиљада људи протестовало је широм Француске због пензионе реформе коју планира влада, а која укључује подизање старосне границе за пензионисање са 62 на 64 године.

Протести због пензионе реформе прошли су углавном мирно, али су забележени и инциденти.

У Паризу су запаљени аутомобил и канте за смеће, а полицијске снаге су користиле сузавац и шок бомбе у покушају да растерају радикалније демонстранте, јавља Ројтерс.

У демонстрацијама широм Француске су учествовале стотине хиљада људи, а прве процене су показале да је број окупљених у Паризу био већи око 20 одсто од последњег протеста у уторак, наводи лист Фигаро.

Демонстранти су незадовољни због пензионе реформе коју планира француска влада, а која укључује и подизање старосне границе за пензионисање са 62 на 64 године.

Ројтерс наводи да Французи, међу земљама ОЕЦД, проводе највећи број година у пензији, од чега, показују истраживања јавног мњења, значајна већина људи нерадо одустаје.

"Ако нису у стању да слушају шта се дешава на улицама, ако нису у стању да схвате шта се дешава са људима, па не треба да се чуде ако ситуација у неком тренутку експлодира", рекла је Делфин Мезонев, 43-годишња медицинска сестра.

Четрдесетогодишњи ватрогасац Ентони Шово из града Тура је против реформи, јер, истиче, тешкоће његовог посла једноставно нису биле узете у обзир.

"Говоре нам да ћемо морати да радимо још две године... Наш животни век је мањи од већине радника", рекао је ватрогасац.

Са друге стране, председник Емануел Макрон сматра да је реформа "од виталног значаја" за обезбеђивање одрживости пензионог система.

Међутум, синдикати кажу да постоје и други начини да се то постигне, као што је опорезивање супербогатих или могућност да послодавци или добростојећи пензионери дају већи допринос.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи