Читај ми!

Јапан: Премијер најавио смену министра за реконструкцију уплетеног у афере

Јапански министар за реконструкцију Кенија Акиба требало би да сутра, према писању агенције Кјодо, напусти министарски положај. Акиба је четврти смењени министар у влади Фумиа Кишиде у последњих неколико месеци.

Јапански премијер Фумио Кишида одлучио је да смени министра за реконструкцију Кенију Акибу због уплетености у афере, укључујући и скандал са злоупотребом политичких фондова, потврдио је данас за агенцију Кјодо добро упућен извор.

Очекује се да ће Акиба сутра напустити министарски положај. Акиба је четврти смењени министар у влади Фумиа Кишиде у последњих неколико месеци.

Акибин одлазак ће вероватно задати још један тежак ударац Кишидиној влади, јер анкете показују да је популарност премијера опала "на опасан ниво" уочи низа локалних избора заказаних за април 2023. године.

Премијер Кишида намерава да смени и Мио Сугиту, заменицу министра унутрашњих послова и комуникација, због њених ранијих дискриминаторских примедби на рачун мањинских сексуалних група, потврдио је за Кјодо упућен извор из владе.

Пошто је Даиширо Јамагива, који је био министар за економску ревитализацију, поднео оставку 24. октобра, Кишида је практично био приморан да замени још два министра умешана у аферу са контроверзном Црквом уједињења и недозвољеног начина коришћења политичких фондова.

Акиба, који је у августу преузео своју прву министарску функцију, јавно је критикован због наводног кршења закона о изборима за јавне функције, због сумње да је извршио злоупотребу политичких фондова, али и због разоткривања веза са инкриминисаном верском организацијом Црква уједињења.

Министар Акиба је признао да су између 2011. и 2020. године, две политичке организације с којима је повезан платиле 14 милиона јена његовој супрузи и мајци као надокнаду за "кирију".

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи