Читај ми!

Егзодус цвркутавих директора Твитера, сан и јава храброг Маска

Откад је Илон Маск преузео Твитер по компанији круже гласине о готово бруталним потезима које нови власник планира да повуче. Одмах је отпуштен бивши директор Параг Агравал, други руководиоци листом дају отказе, а говорка се и да намерава да са платног списка "скине" 3.700 запослених, готово половину укупне радне снаге Твитера. Неки медији преносе и 75 одсто. С друге стране, компанија је презадужена, па Маск, вероватно, покушава да оштрим резовима брзо пронађе начин да поврати новац.

Егзодус цвркутавих директора Твитера, сан и јава храброг Маска Егзодус цвркутавих директора Твитера, сан и јава храброг Маска

У седиште компаније у Сан Франциску Илон Маск је симболично прво унео умиваоник. "Let that sink in", рекао је, што би могло да се преведе са - ту сам, имајте то на уму. Први је то схватио Параг Агравал, сада већ бивши директор компаније, коме је Маск одмах дао отказ.

Да ће сами покупити ствари и "одлетети" из компаније најавили су и шефови оглашавања и маркетинга, као и директори за људске ресурсе, генерални менаџер за технологије, шеф производа и потпредседник глобалне продаје.

Отпуштен је главни финансијски директор Нед Сегал и шеф за правне послове и политику Виџаја Гадеа, убрзо након што је Маск "улетео" у цвркутаву компанију.

Сара Персонет, директорка за клијенте и адвертајзинг, такође је поднела оставку, доливајући уље на ватру и неизвесност код оглашивача око тога како ће се компанија мењати под Маском.

Сви директори који су дали отказ, нису навели и то да ли су самовољно отишли или им је затражено да оду. Ник Колдвел, генерални менаџер за технологије је на Твитеру, а где другде, потврдио одлазак, променивши биографију на профилу у "бивши извршни директор Твитерa". 

Медији наводе и да је у плану отпуштање готово половине свих запослених у компанији, око 3.700 људи. 

Пружи се дуже него што си дугачак

Иако Маск демантује да куповина Твитера има везе с новцем, кад платиш нешто 44 милијарде долара и задужиш се, онда засигурно имаш циљ да тај новац макар повратиш.

Илон Маск, судећи према биографији, зна како се новац зарађује, иако, како је недавно одбрусио Гарију Каспарову, не поседује вилу.

Међутим, и Твитер је у проблему, одавно.  У последњем кварталу пре преузимања, види се губитак од 344 милиона долара.

Проблем новца постаје још ургентнији, јер да би купио Твитер, Маск је задужио саму компанију са 13 милијарди долара кредита, пише Верџ. А тих 13 милијарди дали су му Банка Америке, Морган Стенли, Барклејс и МУФГ.

Њујорк тајмс у Дилбук њузлетеру наводи да годишње на камате одлази отприлике милијарду долара - више од укупног профита Твитера за 2021.

То значи и да је могућност да се направи профит прилично неизвесна. Такође, на плећа "новог" Твитера пада и проблем са оглашивачима, јер они пре свега не желе неизвесност.

Тако је Медиабрендс, јединица компаније ИПГ, саветовала клијенте да паузирају оглашавање на Твитеру недељу дана док Твитер не пружи детаље о плановима за заштиту поверења и безбедности на платформи, пренео је Ројтерс. ИПГ ради са највећим оглашивачима.

Све се на крају сведе на рекламе, и код Јутјуба, и код Нетфликса, па и на Твитеру.

Твитер, међутим, није Фејсбук, ни Инстаграм, а тек није Тик Ток. Оно што би Маск могао да прода је пре оно што би се условно могло звати слобода говора, дигитални трг за све, или макар идеју о томе, него бројке (могуће најважнији ресурс код оглашивача).

И сам Маск је, цинично, пиновао анкету на Твитеру, упитавши оглашиваче да ли им је битнија слобода говора или политичка коректност.

Новац, и то брзо 

Оно што, такође, не иде на руку Маску, а ни Твитеру је криза. Инфлација, стање економија, све то води ка томе да је врло могуће да и сами оглашивачи смање буџете и не таласају, играју на сигурно. 

Зато се Маск окреће корисницима, тражећи да плате за верификацију осам долара месечно, као неку врсту премијум услуге.

Међутим, кад се израчуна, уколико свих 400.000 оних са плавим беџом плати за ту услугу, која је била бесплатна, то значи да ће тиме прикупити само 38 милиона долара годишње, делић од оних милијарду неопходних само за камате. 

Такође, једна од идеја је и да се уведе наплата садржаја. Дакле, за нешто што су до сада могли да гледају бесплатно, корисници ће морати да плате.

Као код великих медијских компанија, читаш или гледаш оно што платиш. И то није нефер, посебно за креаторе садржаја. Све то, ипак, кошта и нигде нема бесплатног ручка.

Да би уопште проценили колики је ризик од наплате видео садржаја, Твитеров тим је имао само три дана, а реч је о посебно осетљивом питању, пре свега због ауторских права.

Због тога је питање, да ли Маск жури, јер различите стратегије у толико кратком року, могу да указују и на неку врсту панике, иако, наравно, није искључено да покушава да направи нешто толико ново да још не видимо шта се иза брда ваља. 

У једној од последњих објава написао је: "Пошто се састоји од милијарди двосмерних интеракција дневно, Твитер се може сматрати колективном, кибернетичком супер-интелигенцијом" и додао "са великим простором за напредовање".

У томе је, будући да живимо у времену у коме је огромном броју мобилних телефона искључено звоно и снага и величина Твитера, његова неуронско-мрежна посебност. И то Маск добро зна. 

Не заборавимо, Илон Маск је, ипак, човек који је поред свега што је направио, како тврди у једном од интервјуа "радом који се граничи са лудошћу", продао и 20.000 бацача пламена који нису бацачи пламена, за четири дана.

И то, како је објаснио у подкасту Џоа Рогана, саветујући људе да их не купе. Нико га није послушао.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару