Читај ми!

Риши Сунак нови лидер конзервативаца и следећи британски премијер

Конзервативна партија изабрала је Ришија Сунака за новог лидера, чиме ће постати нови британски премијер. У првом обраћању партијским колегама одбацио је могућност одржавања парламентарних избора и поручио да му је приоритет постизање економске стабилности, а да ће затим настојати да испуни предизборна обећања странке из 2019. године.

Бивши британски министар финансија Риши Сунак проглашен је за лидера владајуће Конзервативне странке, након чега ће бити изабран за новог британског премијера, пренео је Би-Би-Си.

На функцији лидера конзервативаца замениће досадашњу премијерку Лиз Трас која је поднела оставку након седам недеља на функцији.

Сунак је проглашен за председника Конзервативне странке, након што је и Пени Мордаунт, једини преостали противкандидат, одустала од избора на ту функцију. 

"Заклињем се да ћу вам служити са интегритетом и понизношћу"

Британија се суочава са озбиљним економским изазовима и потребна јој је стабилност и јединство, изјавио је Сунак, у свом првом јавном говору.

"Нема сумње да се суочавамо са великим економским изазовом", рекао је Сунак, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да су Британији сада потребни стабилност и јединство и да ће његов приоритет бити окупљање конзервативне странке и земље.

"Заклињем се да ћу вам служити са интегритетом и понизношћу", навео је Сунак, пренео је Би-Би-Си.

Додао је да ће радити нерестано за добробит британског народа.

Сунак је рекао да је почаствован што има подршку својих колега посланика и што је изабран за лидера. "Највећа привилегија у мом животу је што могу да служим партији коју волим и да узвратим земљи којој толико дугујем", нагласио је будући британски премијер.

Британска премијерка Лиз Трас истакла је да Сунак има њену пуну подршку, честитајући му на Твитеру избор за новог лидера странке и будућег премијера.

Риши Сунак је своју кандидатуру за лидера Конзервативне странке најавио јуче путем Твитера.

"Уједињено Краљевство је сјајна земља, али се суочавамо са дубоком економском кризом. Зато ћу бити лидер Конзервативне странке и ваш следећи премијер. Желим да поправим нашу економију, ујединимо нашу странку и учинимо нешто за нашу земљу", написао је јуче Сунак.

Будући премијер Велике Британије је у влади Бориса Џонсона обављао функцију министра финансија, а након његове оставке, био је главни противканидат Лиз Трас која је однела победу у трци за лидера Конзервативне странке.  

Сунак ће бити најмлађи премијер од 1812. године

Бивши британски министар финансија Риши Сунак биће први британски премијер пореклом из Азије и најмлађи председник владе после више од 200 година.

Сунак је један од најбогатијих политичара у Вестминстеру кога чекају огромни економски изазови са којима се суочава Велика Британија, пренео је Би-Би-Си.

Био другопласирани после Лиз Трас на претходним изборима за лидерство Kонзервативне странке и функцију председника владе одржаним прошлог месеца, а током изборног процеса упозоравао је да ће порески планови његове ривалке нашкодити британској привреди.

Међутим, није успео да убеди чланове партије да је он прави човек за тај посао и изгубио је за 21.000 гласова разлике.

Сунакови родитељи доселили су се у Велику Британију из источне Африке и обоје су индијског порекла.

Рођен у Саутхемптону 1980. године, приватно се школовао, а касније је студирао на Оксфордском универзитету, а потом и на Стенфорду.

Више пута је говорио да би "образовање светске класе" требало да буде право по рођењу.

Сунак је у више наврата током последње кампање за лидера странке говорио и како је помагао својој мајци, која је водила апотеку, водећи књиге, платне спискове и рачуне.

Био је аналитичар Голдман Сакса и партнер хеџ фонда, док га лабуристи описују као припадника екстра богате елите, која има мало везе да милионима Британаца који се боре да преживе због високих цена хране и енергената.

Постао је посланик 2015. и мало ко ван Вестминстера је чуо за њега, али је до фебруара 2020. године већ био министар финансија.

Врло брзо је морао да се ухвати у коштац са пандемијом корона вируса, потрошивши огромне количине новца на покушаје да одржи привреду у животу током закључавања, што је појачало његову популарност.

Међутим, брак са кћерком индијског милијардера повећава бригу његове странке да је исувише удаљен од обичних људи који размишљају да ли да потроше новац на храну или грејање.

Његова репутација претрпела је велики ударац после контроверзе управо везане за његову супругу, која је признала да не плаћа порез на зараду у иностранству, да би недуго затим био новчано кажњен због кршења правила карантина.

уторак, 06. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару