Читај ми!

Италија – одлази "Супер Марио", нови избори на помолу

Економска криза која се шири светом Италијанима је донела још једну кризу Владе. Неслога у широкој коалицији на власти неприхватљива је и за њеног лидера, у тој земљи ретко омиљеног премијера – Марија Драгија. Услов за његов останак је потпуно јединство и мафија далеко од плана опоравка.

"Италија је јака када је јединствена!" И са тиме Марио Драги није желео да прави компромис. Влада националног јединства са подршком целог политичког спектра. Или без њега на њеном челу. Јесте ли спремни за такав савез? Питао је четири пута.

"Јесте ли спремни да дате потврду за напор који сте улагали првих месеци, а који је потом избледео. Ми смо овде, ја сам овде у овом дому данас, само зато што су Италијани то тражили. Одговоре на ова питања не морате да дате мени, морате их дати Италијанима", поручио је Драги.

Аплауз је најавио исход. Од њега су се уздржали представници Покрета пет звезда и део десничарске Лиге. Први су нестабилност и изазвали бојкотом гласања о поверењу Влади прошле седмице. Потоњима су изгледа дражи превремени избори. Јер, судећи по анкетама, следећи премијер биће из редова деснице. А ту најбоље стоје Браћа Италије Ђорђе Мелони. Иако нису део Драгијеве владе, њени партнери – Салвинијева Лига и Берлусконијева Форца Италија, јесу виђени у некој будућој коалицији.

"Десни центар ће наставити да доприноси решавању проблема у Италији само са новом Владом, коју би и даље водио Марио Драги, али без Покрета пет звезда", наводи се у заједничком саопштењу Лиге и Форца Италије.

"Ову кризу су започели посланици Покрета пет звезда, а завршили су је посланици Лиге Матеа Салвинија и Форца Италија Силвија Берлусконија и они би могли због овог потеза и да плате са разилажењима у њиховим странкама, односно и Форца Италија и Лига би могле да се поцепају због данашњег гласања и понашања њихових лидера, што ће довести до нових претумбавања у читавом италијанском политичком простору", објашњава Жељко Пантелић, новинар из Рима.

Драги тражи широку подршку реформама 

И без Покрета пет звезда, Влада има већину. Али Драги инсистира на широкој подршци програму реформи, решавању енергетске и економске кризе. Италијани, градоначелници, предузетници, синдикалци, професори, спортисти и медицинари на улицама су тражили – "Драги остани".

Дошао је када је Италији било најтеже. Низом мера и са вртоглавих 200 милијарди евра европске помоћи, извукао је земљу из хаоса услед пандемије ковида. И стекао титулу најпоштованијег политичара. Италијани томе нису склони. И за западне партнере, оцењују познаваоци, Драги је гарант да ће Италија остати на евроатланском путу економски стабилна.

"За председника Матарелу било је изузетно важно да продужи век овој Влади Марија Драгија, јер је неопходно да Италија усвоји у наредном периоду одређена реформска решења и да их спроведе, као и законе, како би повукли нових 19 милијарди евра из европског фонда за обнову", истиче Пантелић.

Када је пре десет година спасавао Еврозону, његов слоган је био "По сваку цену". И стекао надимак "Супер Марио". Његов школски друг, дипломата Стефан де Мистура, говорио је: "Драги је тимски играч, не најбољи којег смо имали, али је имао стратегију и увек је знао којим путем треба да крене".

Италија се креће познатим путем политичке нестабилности. Могуће у сусрет изборима на јесен, а то се последњи пут догодило 1919. године.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару