Читај ми!

Застрашујуће сцене пожара широм Европе – евакуисано на хиљаде људи, стотине умрло од врућине

Шумски пожари бесне у југозападној Француској и Шпанији, хиљаде људи је приморано да напусти домове, а температуре достижу нове рекорде. Само у Португалији од 7. до 13 јула преминуло 238 особа због врућина. У Италији проглашено ванредно стање у долини реке По. Метеоролог компаније "Акју ведер" Тајлер Ројс рекао је да би европски топлотни талас могао бити један од најгорих на континенту од 1757. године.

Застрашујуће сцене пожара широм Европе – евакуисано на хиљаде људи, стотине умрло од врућине Застрашујуће сцене пожара широм Европе – евакуисано на хиљаде људи, стотине умрло од врућине

Пожари у Португалији од почетка лета уништи су 30.000 хектара, највише у последњих пет година. Према Министарству здравља те земље, од 7. до 13. јула преминуло је 238 особа, махом старијих због врућине.

На северу земље настрадао је пилот канадера који је летео сам. Канадер се срушио у петак увече у округу Гварда при чему је погинуо пилот хеликоптера у ком није било других људи, саопштила је цивилна заштита.

"Имали смо велике пожаре и не желимо да се поново активирају... Бићемо изузетно опрезни овог викенда", рекао је новинарима командант португалске Управе за ванредне ситуације и цивилну заштиту Андре Фернандез.

Најдужи топли талас у историји Шпаније у близини летовалишта Коста дел Сол, распламсао је ватру, а 2.300 људи морало је да се евакуише.

Ватрогасци су се у Шпанији борили са низом пожара након неуобичајено високих температура које су достизале и до 45,7 степени Целзијуса.

Топлотни талас који је трајао скоро недељу дана проузроковао је 360 смртних случајева, наводи здравствени Институт "Карлос III".

Више од 3.000 људи сада је евакуисано из домова због великог пожара у близини Михаса, града у провинцији Малага, популарног међу туристима из северне Европе, саопштиле су хитне службе региона.

Многи су одведени у склониште у покрајински спортски центар.

"Полиција је возила горе-доле путем са укљученим сиренама и свима је речено да оду. Само идите. Нема инструкција куда да идете", рекао је британски пензионер Џон Прети (83).

Белгијанац Жан-Мари Ванделано изјавио је да је застрашујуће "јер не знате шта се дешава".

На другим местима у Шпанији, густи црни облаци дима дигли су се у ваздух у близини Касас де Миравете у региону Екстремадура, док су хеликоптери бацали воду на пламен који је спржио 3.000 хектара. Евакуисана су два села, а пожар је претио да стигне до националног парка Монфраг.

Пожари су буктели и у централном региону Кастиљи и Леон и у Галицији на северу.

Више од 12.000 евакуисаних у Француској

У Француској је више од 12.200 људи евакуисано из региона Жиронда до суботе ујутро док се више од 1.000 ватрогасаца борило да стави пламен под контролу, саопштиле су регионалне власти.

"Имамо пожар који ће наставити да се шири све док се не стабилизује", рекао је на конференцији за новинаре Венсан Ферије, заменик префекта Лангона у Жиронди.

У Француској, на југозападној обали Атлантика, локални становник описао је шумске пожаре као "постапокалиптичне".

У Грчкој, ватрогасци се боре са пожарима око 50 километара југоисточно од Атине, и на северној обали Крита, близу Ретимна, где је седам села евакуисано.

Како преноси Екатимерини, пожар који од петка букти у општини Агиос Василиос, на северу Крита, поново се разбуктао због јаког ветра, саопштила је Ватрогасна бригада.

Пламен је стигао до Агиос Георгиоса, где су луксузне куће за изнајмљивање за туристе евакуисане по налогу градоначелника Ђаниса Татаракиса.

Градоначелник је раније за државну новинску агенцију АМНА рекао да верује да је пожар подметнут.

Осим 110 ватрогасаца на терену су и пет хеликоптера. Међутим, канадери нису били у могућности да напуне резервоаре воде због немирног мора, па су напори на другим фронтовима на Крија Вриси и Родакину, јужније, отежани.

Пожари и у Босни и Херцеговини – код Борачког језера, и код Коњица и Читлука.

Британски Метофис први пут у својој историји црвеним метео-алармом упозорио је за понедељак на врели талас у Енглеској и Велсу.

Очекује се обарање температурног рекорда, у Лондону би могло бити и 40 степени.

У Италији, влада је прогласила ванредно стање у исушеној долини реке По – најдужа река у земљи на неким местима је тек поток. 

Извор фотографије са почетка текста: EPA-EFE/DANIEL PEREZ

недеља, 25. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару