Читај ми!

Песничење у Џеди – Бајден стигао у Саудијску Арабију

Амерички председник Џозеф Бајден стигао је у Џеду у Саудијској Арабији, најважнију станицу своје блискоистиочне турнеје. Са саудијским краљем Салманом и престолонаследником Мухамедом бин Салманом разговараће о енергентима, повећању производње нафте, људским правима и безбедносној сарадњи.

Дуго очекивани састанак Џоа Бајдена и престолонаследника Мохамеда бин Салмана почео је убрзо након што је амерички председник слетео у Џеду, следећу деоницу своје блискоисточне турнеје.

По доласку у краљевску палату Ал Салам, Бајден и престолонаследник су се "руковали песницама".

Они су затим ушли у палату како би започели билатерални састанак са краљем Салманом бин Абдулазизом ел Саудом иза затворених врата.

"Циљ да постоје две државе се није променио"

Пре одласка у Саудијску Арабију, Бајден се у Витлејему састао с палестинским лидером Махмудом Абасом. Каже да ће се и даље залагати за праведно решење израелско-палестинског сукоба. Испред кабинета Абаса демонстранти су носили транспаренте и мајице са ликом Ширин Абу Алех, новинарке Ал Џазире, убијене 11. маја док је извештавала о израелској војној рацији у Џенину.

"Стојим пред вама као председник Сједињених Држава. Кажем да се наш циљ – постојање две државе – није променио. Још од граница договорених 1967. године, две државе остају најбоље решење за постизање сигурности, просперитета, слободе и демократије и за Палестинце и за Израелце. Палестински народ је заслужио своју независну и суверену државу", истакао је председник САД Џозеф Бајден.

Палестински лидер Махмуд Абас каже да је прилика за дводржавно решење по границама из 1967. могућа и данас.

"Али не знамо шта ће се догодити касније. Користим вашу посету као прилику да пружим руку израелским лидерима да се помиримо. Још од Осла смо пружали руку свим лидерима Израела, ради боље будућности нових генерација и свих народа овог региона", рекао је Абас.

Уочи доласка америчког председника у Саудијску Арабију, Иран је саопштио да су војним снагама те земље у Индијском океану први пут прикључене беспилотне летелице.

Иранска телевизија је известила да је један брод носио 50 дронова, али није објављено колико бродова и подморница учествује у вежби.

Уједињени Емирати припремају се да пошаљу амбасадора у Техеран како би обновили везе са Ираном, наглашавају да Абу Даби не подржава политику конфликта са Ираном.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару