Читај ми!

Сателитски снимци буде сумњу – да ли се Пјонгјанг спрема за нуклеарне пробе

Сателитски снимци показују радовe на полигону за нуклеарно тестирање у Северној Кореји, први пут откако је затворен 2018. године.

Комерцијални сателити снимили су у петак полигон за нуклеарне пробе Пунгје-ри, а на снимцима се види да се гради нови објекат и обнавља стари, наводи се у извештају специјалисте из калифорнијског Центра за непролиферацију.

Аналитичари истичу да ће бити потребни месеци, ако не и године, да се полигон оспособи за нуклеарне експлозије.

"Колико ће бити потребно Северној Кореји да почне нуклеарна тестирања зависи од тога колика је штета начињена у тунелима", наводи се у извештају и додаје да је могуће да ће се тестирања вршити на некоj другој локацији.

Северна Кореја је од јануара тестирала рекордан број ракета, укључујући и своје највеће оружје, још од 2017. године. Извештај наводи да делује да се спрема за "лансирање шпијунског сателита". 

Међународни посматрачи су известили и да највећи севернокорејски нуклеарни реактор у Јонгбјону ради пуним капацитетом, што би могло да значи да производи гориво за нуклеарно оружје.

Лансирање ракета могло би да буде најава повратку лансирањa интерконтиненталних балистичких ракета, и тестирању нуклеарних бомби, наводи се у годишњој процени светских претњи коју је направила америчка Обавештајна служба (ДНИ).

И док се полигон Пунгје-ри није спомињао у извештају, наводи се да је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посвећен ширењу нуклеарног арсенала.

Овај полигон је затворен откако је Северна Кореја наметнула мораторијум на тестирање нуклеарног оружја 2018. године. Ким је, међутим, објавио да се више не осећа обавезним да поштује мораторијум, будући да је 2019. дошло до одлагања преговора о денуклеаризацији.

Када је полигон затваран, детонацијама су затворени улази у тунеле и уклоњени су објекти за посмарање и зграде за истраживање. Пјонгјанг је тада позвао и стране извештаче како би пратили процес, али нису дозволили долазак страних инспектора, због чега се пробудила сумња да би полигон поново могао да се користи.

Пунгје-ри је једина позната локација за нуклеарна тестирања у Северној Кореји. У тунелима је од 2006. до 2017. изведено шест тестирања нуклеарног оружја. Последњи и највећи тест довео је до геолошке нестабилности и неколико мањих земљотреса.

среда, 24. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару