Читај ми!

Европски суд правде: Брисел може да ускрати фондове Мађарској и Пољској

Европски суд правде пресудио је да Брисел може да ускрати финасијску подршку земљама чланицама које крше принципе демократије и владавине права. Овом одлуком одбачена је жалба Мађарске и Пољске, које су пред судом покушале да оспоре легалност европског механизма санкција за кршење владавине права.

Будимпешта и Варшава, које су међу највећим корисницима европских фондова, сада би могле да се суоче са губитком милијарди евра буџетске помоћи, због оцене европских институција да крше неке основне принципе владавине права, демократије и независности правосуђа.

ЕУ је овај механизам увела почетком 2021, али је Европска комисија одлучила да сачека одлуку Европског суда правде, пре него што активира процедуру.

Одлагање је договорено са Мађарском и Пољском 2020. године, као уступак овим земљама за њихов пристанак на тада хитан план за опоравак европске економије и усвајање буџета ЕУ.

Европски суд правде одбацио је притужбе Будимпеште и Варшаве да механизам није у складу са споразумима ЕУ и да нарушава правну сигурност земаља чланица, оцењујући да мера спада у надлежност ЕУ да заштити заједнички буџет.

Мађарски премијер Виктор Орбан уочи одлуке суда правде оптужио је Брисел да води "правни џихад" против његове земље.

С друге стране, Европски парламент и неке земље чланице већ месецима захтевају од Европске комисије да без одлагања примени механизам санкција.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи