Читај ми!

Настављени жестоки сукоби у Алматију, запаљено седиште градоначелника

На мети демонстраната у Алматију, највећем граду Казахстана, нашле су се административне зграде, док снаге безбедности покушавају да успоставе ред након што је влада поднела оставку као одговор на гнев грађана због повећања цене горива.

Након што је казахстанска влада поднела оставку, а председник Казахстана Касим Жомарт Токајев увео ванредно стање, демонстранти у Алматију су и данас наставили да се сукобљавају са полицијом која користи специјална средства - сузавац и шок бомбе.

Дописник РИА Новости јавља да су демонстранти наоружани палицама и металним шипкама упали у кабинет градоначелника и запалили га, након чега се полиција повукла са оближњег трга.

Након што је запаљено седиште градоначелника, неколико хиљада људи покушало је да упадне у резиденцију председника Токајева.

Један казахстански блогер поделио је на Инстаграму видео-снимак на којем се види пожар у канцеларији градоначелника, док се у близини чују пуцњи.

На другим видео-снимцима на друштвеним мрежама такође се види како гори оближње тужилаштво.

Раније је јављено да је запаљено и седиште регионалног одбора владајуће странке "Нур отан" (Светло отаџбине).

У жестоким сукобима који су избили током синоћњих протеста, а који су данас настављени, повређено је 190 људи, од којих 137 полицајаца. Како наводи агенција Тас, у данашњим немирима повређено је пет радника Хитне помоћи.

Протести почели у недељу због цене горива 

Протести су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса (ТНГ), популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

На протестима су учествовале хиљаде људи, а демомнстранти су захтевали да се цена ТНГ смањи са 0,27 долара по литру на продајну цену из прошле године која је износила 0,11 долара.

Министарство енергетике Казахстана саопштило је да се од 1. јануара цена горива формира на берзама на основу понуде и потражње. Трговци на пумпама пристали су да смање цену за четвртину, али је Влада саопштила да је смањење немогуће због трошкова производње.  

Председник Токајев позвао је недуго потом окупљене на протестима да не следе позиве "деструктивних појединаца", који настоје да поткопају јединство друштва, али је и најавио да ће влада смањити цену течног нафтног гаса.

Токајев је затим прогласио двонедељно ванредно стање у Алматију и целој Мангистауској области.

Демонстрације су уздрмале имиџ Казахстана као политички стабилне и строго контролисане земље, која је успела да привуче стотине милијарди долара страних инвестиција у своју нафтну индустрију током три деценије независности.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару