Читај ми!

Британија окончава евакуацију из Кабула, Авганистанци кажу да су препуштени талибанима

Британија приводи крају евакуацију из Авганистана, истичу да је окончано процесуирање британских држављана и Авганистанаца, који су се пријавили у програм "релокације и репатријације". Међу жртвама напада близу аеродрома у Кабулу су и британски држављани. Премијер Борис Џонсон тврди да не одустаје од оних који остају у Авганистану.

На аеродрому се и даље налази око хиљаду људи, које британска влада планира да евакуише кроз осам или девет последњих летова.

Ту вест је Би-Би-Си-ју потврдио британски министар одбране Бен Волис.

Он је истакао да "дубоко жали" због чињенице да евакуацијом неће бити обухваћено стотинак британских држављана у између осамсто и хиљаду стотину Авганистанаца, који имају право на евакуацију пре него што талибани буду у потпуности преузели контролу над том средње-азијском земљом.

Министар Волис истиче да евакуација "није убрзана" после самоубилачког напада припадника авганистанског огранка Исламске државе на аеродром у Кабулу у којима је страдало деведесетак цивила и тринаест америчких војника.

Међу жртвама и Британци

Међу жртвама самоубилачког напада на аеродром у Кабулу је и двоје британских држављана, као и дете једног британског држављана, саопштава Форин офис.

"Нећемо окренути леђа онима, којима је помоћ потребна, нити ћемо устукнути пред терористима", наглашава британски шеф дипломатије Доминик Раб.

Уједињено Краљевство евакуисало је 13.708 људи током операције "Питинг" (Укопавање).

Трећина евакуисаних су британски држављани.

Министарство одбране тврди да неки Британци остају у Авганистану "по сопственој жељи".

Министар Волис најављује да ће и последњи британски војник напустити Авганистан пре 31. августа, али не прецизира када ће тачно повлачење бити окончано.

Он истиче да ће програм за релокацију и репатријацију Авганистанаца, који су радили за британску владу, војску и друге организације, остати стално отворен.

Остављени да умру

Са друге стране, Авганистанац, који је радио за Британски савет као предавач енглеског језика, рекао је у интервјуу за Би-Би-Си да се пријавио за програм "релокације и репатријације", али да му се нико никада није више јавио тим поводом.

Грађанин Авганистана, чију анонимност штити британски јавни сервис, тврди да је један од његов колега већ убијен, а да се он са породицом тренутно крије од талибана.

"Британска влада нас је оставила да умремо", истиче овај авганистански грађанин.

"У замену за службу британској влади, поклоњени смо талибанима", упозорава бивши радник Британског савета.

Расута документа

Лондонски "Тајмс" открива да су се на поду напуштене британске администрације у Кабулу нашли расути папири са личним подацима запослених.

Међу "заборављеним" документима су имена, лични подаци и адресе Авганистанаца, који су се пријављивали на радна места у британској амбасади, али и тројице авганистанских преводилаца, који су за њу радили.

Шеф дипломатије Доминик Раб захвалио се лондонском дневном листу и истакао да ће Форин офис учинити све како би заштити бивше службенике у Авганистану.

Џонсон обећава: преврнућемо небо и земљу

Британски премијер Борис Џонсон истиче да ће "преврнути небо и земљу" како би помогао свима, који и после 31. августа буду остали у Авганистану.

Џонсон истиче да "дубоко жали" што Британија није успела да евакуише све, који испуњавају услове за напуштање Авганистана.

Пре неколико дана, британски премијер тражио је од америчког председника да одложи крајњи рок за повлачење из Авганистана што је Џозеф Бајден одбио.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару