Читај ми!

Ко је био Петр Келнер, тајанствени чешки милијардер

Чешки милијардер Петр Келнер настрадао је у паду хеликоптера на Аљасци. Био је водећа пословна фигура посткомунистичке Чешке, а његово богатство "Форбс" је проценио на 17,5 милијарди долара. Живео је далеко од очију јавности, па су неки чешки таблоиди чак писали да ни не постоји.

Најбогатији човек у Чешкој, милијардер Петр Келнер, погинуо је у удесу хеликоптера на Аљасци, саопштила је његова финансијска групација "ППФ", компанија која је власник "Теленора" у Србији.

Петр Келнер је рођен у Чешкој Липи 20. маја 1964. године. Већи део детињства провео у Либерецу. Дипломирао је на Економском универзитету у Прагу, на Факултету индустријске економије, 1986. године.

Каријеру је започео као продуцент 1989. године. Први посао му је био у чувеном "Барандов" комплексу филмских студија у Прагу.

Чак се окушао и као глумац. Имао је малу улогу у филму "Доба слуга", Ирене Павлашкове, што је један од ретких видео записа где га је могуће видети пошто је познато да не воли да даје интервјуе и слика се за медије.

Почетком деведесетих година прошлог века почео је да ради у компанији која је била укључена у увоз и продају машина за фотокопирање и канцеларијског материјала.

Учествовао у приватизацији стотина државних предузећа

Келнер је 1991. године са пословним партнерима основао "ППФ групу", као инвестициону компанију која је вешто искористила транзицију и учествовала у приватизацији стотина државних предузећа.

Током 1995. и 1996. године "ППФ" је купио 20 одсто удела у највећој чешкој осигуравајућој компанији и почео да њоме управља. Од 2013. године Келнер је поседовао 98,93 одсто инвестиционе и финансијске групе.

"ППФ" је касније почео да улаже у осигурање, телекомуникације, медије, производњу, рударство, некретнине, биотехнологије и друге привредне гране, ширећи се углавном у Европи, Азији и САД.

У телекомуникациони бизнис "ППФ" је ушао 2013. године, куповином чешког и словачког "Телекома 02" од шпанске "Телефонике".

Овај инвестициони фонд је 2018. године постао власник свих "Теленорових" телекомуникационих компанија у региону централне и источне Европе, укључујући и Србију.

У њеном власништву су чешка приватна телевизија са националном фреквенцијом Нова и још преко 30 телевизијских станица у Бугарској, Чешкој, Румунији, Словачкој и Словенији. 

Келнеров инвестициони фонд са седиштем у Амстердаму данас послује широм света, а компаније у његовом портфолију запошљавају више од 150.000 људи. Фонд послује у више од 20 земаља света, укључујући Русију, САД, Кину, Индију, Вијетнам, Индонезију, као и регион централне и источне Европе.

Оптуживан за ширење кинеског утицаја и гушење слободе медија

Келнерови успеси и пословни подухвати нису прошли без контроверзи и оптужби.

Када су у јавност процурели "Панамски папири" - хиљаде поверљивих докумената о офшор фирмама, испливали су подаци да су Петр Келнер и његова група основали неколико компанија у пореским рајевима, којима је новац пребациван и позајмљиван из Чешке.

Чешки бизнисмен нашао се у епицентру сумње о утицају Кине у Чешкој када су новинари објавили да је једно од његових предузећа финансирало намеру јачања имиџа Кине у овој европској држави.

Након што је купио словеначку телевизију Поп, новинарска удружења у Словенији су оптужила Келнера за заверу са премијером Јанезом Јаншом против новинара ове телевизије, највећег Јаншиног критичара.

Критике да учествује у гушењу слободе медија и стварању медијског монопола чуле су се на Келнеров рачун и када је купио чешку приватну телевизију Нова

Веома ретко у јавности

Петр Келнер се ретко појављивао у медијима и веома је мало његових фотографија, интервјуа или изјава.

Чешки таблоиди су ишли  толико далеко у теоријама завере да су тврдили како он заправо "не постоји", и како је на ретким фотографијама чешког бизнисмена добро плаћени глумац.

Често се са својом породицом селио, а познато је да је једно време живео у малом граду Подкози, западно од Прага, на имању од 30 хектара. Поседовао је и кућу у центру Прага, на Барбадосу, швајцарским Аплима...

Женио се два пута. Његова прва жена била је Ива Келнер. Са другом супругом Ренатом има четрворо деце.

Управо је Рената основала породичну фондацију "Фондација породице Келнер", која стипендира студенте који нису у прилици да финансирају своје студије.

Током 2010. године, ова фондација је уплатила значајан новац помоћи угроженом становништву Чешке након поплава.

Поседовао и авион, уметност као хоби

Келнер је поседовао и авион "боинг 737-700", што је, како је рекао у једном од ретких интервјуа, био његов сан.

"То је био мој сан, а истовремено је и практично. Велика је разлика кад летите 12 сати, миожете да одспавате, као и да се у авиону истуширате и одете освежени на састанак. То је ствар комфора, времена, али и брзине. Проводим више времена у авиону него већина људи у аутомобилу. Наравно да могу да живим без овог авиона, али га имам јер ми помаже у послу", рекао је Келнер 2012. године.

Чешком милијардеру је хоби и уметност. Откупио је већину радова чешког фотографа Јозефа Судека и отворио његов студио као галерију у прашком кварту Мала страна.

Медији су писали и да је Келнер близак са бившим председником Чешке Вацлавом Клаусом, коме је помогао да пронађе и откупи простор за институт који носи његово име.

Чешки таблоиди су писали да иза "лажног" Келнера, који заправо ни не постоји и глумца који га глуми стоји управо Клаус који је био министар финансија у време када је Келнер приватизацијом државних фирми започео своју империју.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару