Јереван оптужује Баку да шири дезинформације, Баку Јереван да намерно циља цивиле

Жестоке борбе за област Нагорно-Карабах настављене су и јутрос, а две стране се међусобно оптужују за гранатирање пограничних градова и цивилних циљева.

Представник јерменског министарства одбране Артсрун Ховханисија саопшио је да је азербејџанска артиљерија гађала цивилне циљеве у Степанкерту, престоници Нагорно-Карабаха.

Из кабинета државног тужиоца Азербејџана издато је саопштење у којем је наведено да је јерменска артиљерија бомбардовала азербејџански град Бејлаган, док је Министарство одбране саопштило да је јерменска артиљерија ракетирала два погранична града - Тертер и Горадиз.

Ракетиран је је и Генџе, други град по величини у Азербејџану. Власти су саопштиле да је убијен један цивил, што је Јерменија негирала. 

Саветник председника Азербејџана рекао је да су град погодиле најмање четири ракете, док снаге непризнатог Нагорно-Карабаха тврде да је уништен војни аеродром и саветују азербејџанским цивилима да напусте велике градове у којима су војни објекти.

Азербејџан је оптужио Јерменију и да је ракете испалила са своје територије, чиме је ратна зона проширена, што је Јереван негирао.

"Азербејџан ће уништити војне циљеве, како у Јерменији, тако и на окупираним територијама са којих се гранатирају наша насељена подручја", рекао је новинарима саветник председника Азербејџана Хикмет Хаџијев.

Хаџијев тврди да је лидер Нагорно-Карабаха Арајик Харутијунијан тешко рањен, док је портпарол Харутијунијана демантовао ту вест.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров позвао је на тренутно успостављање примирја у Нагорно-Карабаху, али је председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да ће се сложити са прекидом ватре само уколико Јерменија обећа да ће повући своје трупе из спорне области.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару