Читај ми!

Минесота, где се налази новчаница која је Џорџа Флојда коштала живота

Догађаје које су довели до смрти Џорџа Флојда покренула је тврдња да је користио фалсификовану новчаницу од 20 долара. Више од две седмице касније, званичници у Минесоти нису желели да коментаришу где се ова новчаница налази, као ни да ли је уврштена у доказни материјал.

Минесота, где се налази новчаница која је Џорџа Флојда коштала живота Минесота, где се налази новчаница која је Џорџа Флојда коштала живота
Двадесет долара, могуће лажних, покренуло је у Америци серију догађаја у којима је неколико људи погинуло, стотине су повређене, а покренута је свеобухватна кампања после које полицијске снаге у САД, како се чини, више никада неће бити исте.

Новчаница од 20 долара нашла се у центру контроверзе пошто је 25. маја власник продавнице у Минеаполису позвао полицију рекавши да му је муштерија, Џорџ Флојд, дао спорну банкноту за коју сумња да је фалсификована.

Полиција је убрзо стигла на место догађаја, а двадесетак минута касније Флојд је био мртав. Америком се, готово одмах, проширио талас револта због расизма и полицијског насиља, после којег се повела широка расправа о будућности полицијске службе.

Нејасно је, међутим, шта се догодило са спорном новчаницом, јер ни једна од служби у чијој би се документацији тај део доказног материјала у случаја убиства Џорџа Флојда могао налазити нема овлашћење да коментарише случајеве који нису окончани.

Прва адреса, свакако била је полиција у Минеаполису, чији је припадник Дерек Шовин осам минута и четрдесет секуди клечао на врату Џорџа Флојда пре него што је издахнуо.

Полиција у Минеаполису није желела да одговара на питања у вези са новчаницом од двадесет долара, али је питање преусмерила на Биро за хапшења у Минеаполису.

"Према Закону Минесоте, Биро није у могућности да дискутује о доказима из отворене и активне истраге", наводи се у писаном одговору који је интернет порталу Радио-телевизије Србије упутио Џил Оливеира, портпарол овог бироа у Минеаполису.

Да ли је или не део доказног материјала у случају који тужилаштво Минесоте води против Шовина и још тројице полицајаца нису желели да коментаришу ни у тој институцији.

Првобитна млака реакција полиције на убиство Џорџа Флојда, под притиском демонстраната, прерасла је у озбиљну истрагу, па је Шовин оптужен за убиство, док су остала тројица припадника полиције одговарати за саучесништво у овом злочину.

 Омиљена новчаница фалсификатора

Суштински, новчаница од двадесет долара најчешће је фалсификована од свих банкнота из САД. Неколико полицијских служби са којима је интернет портал РТС-а контактирао нису могле да процене колико се оваквих новчаница налази у "промету", било у САД или широм света.

"Интерпол не прикупља такве информације. Уколико се ради о доларским новчаницама, предлажемо вам да се обратите властима САД", наводи се у одговору Интерпола.

У Америци, фалсификаторе новчаница, према закону, прогони Тајна служба, чије процене о количини фалсификованих доларских новчаница варирају.

Трезор САД и Федералне резерве тврде да се у свету налази готово 800 милијарди долара у папирним новчаницама, не рачунајући фалсификате, који се огромном већином убацују у промет на територији САД.

Процене Тајне службе о количини фалсификованих долара у оптицају датирају из 2005. године, када је саопштено да се у свету налази око 61 милион таквих банкнота, од чега 56,2 милиона на територији Сједињених Америчих Држава.

Новије процене америчког Трезора и Федералних резерви наводе на закључак да се, у међувремену, појавило још око девет милиона фалсификованих долара, али да их је због чињенице да се ради о око три лажне на 100.000 доларских новчаница јако тешко уочити.

Највиша цифра коју Трезор и резерве САД наводе у документима је око 400 милиона лажних долара, односно међу 4.000 правих налази се једна лажна доларска новчаница.

Новчаница од двадесет долара најпопуларнија је међу фалсификаторима у САД, јер је истовремено најчешће употребљавана новчаница у САД. Тренутно, у употреби је око 8,9 милијарди ових новчаница.

Ван граница САД, најпопуларнија је новчаница од 100 долара, па су и фалсификати ове банкноте чешћи ван граница Америке. У употреби је више од 11 милијарди новчаница од 100 долара.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару