Читај ми!

Шта је супер уторак и коме неће бити супер

Доналд Трамп и републиканци мирно чекају наредног изазивача, користећи сваку прилику да стану на туђу муку, док се унервожене демократе питају коме ће супер уторак стварно бити супер. Ово је шест ствари које треба да знате о најважнијем уторку унутарстраначких избора у САД.

Увек у марту, никад исто 

Супер уторак је дан када се у великом броју америчких савезних држава истовремено организују унутарстраначки избори на којима чланови Демократске и Републиканске партије бирају своје кандидате за председничке изборе, тачније делегате који ће гласати у њихово име на националним партијским конвенцијама. Увек се одржава почетком марта, а број и списак држава у којима се гласа није константан и непромењив.

Југ узвраћа ударац 

Иако се фраза и раније користила, супер уторак је стекао данашњу репутацију 1988. године када су демократе из 20 углавном јужних држава решиле да организују изборе истог дана и што раније како би повећале утицај конзервативнијег југа, фрустрираног кандидатуром доста либералног Волтера Мондејла који је четири године раније пртпео тежак пораз од Роналда Регана.

Ове године 14 држава и једна територија 

Ове године, супер уторак је заказан за трећи март. Американци излазе на биралишта у 14 држава: Калифорнији, Јути, Колораду, Тексасу, Оклахоми, Арканзасу, Тенесију, Алабами, Северној Каролини, Вермонту, Вирџинији, Мејну, Масачусетсу и Минесоти. Изборни кокус се одржава и у Америчкој Самои, пацифичком острву које је територија САД. Пошто ће Трамп извесно борити за други мандат, у фокусу су избори унутар Демократске странке. 

Велики улог 

Супер уторак је од великог значаја за кандидате јер се више од трећине гарантованих гласова партијских делегата прерасодељује тог дана. Од укупно 3.979 делегата, колико ће их на Националној конвенцији бирати председничког кандидата Демократске странке, трећег марта је могуће зарадити подршку чак 1.357.

Бутиџиџ аут, Блумберг ин

Пре супер уторка, у четири државе је подељено свега 155 гласова делегата, али се већ искристалиало да ће главни конкуренти за номинацију бити Џо Бајден и Берни Сандерс, осим ако се не исплате огромна улагања у кампању Мајк Блумберга који у уторак са закашњењем ускаче у трку. Пит Бутиџиџ је одустао, а после њега и Ејми Клобучар, што многима личи на покушај демократа да пред одлучујуће битке зауставе расипање конзервативних гласова, преко потребних Бајдену.

Питају се и мањине 

Овогодишњи супер уторак биће и добар показатељ наклоности мањина, чему посебно доприноси повратак Калифорније на супер списак. Становништво држава које данас гласају чини и седам одсто Америкнаца азијског, 11 афричког и 25 хиспано порекла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије