Читај ми!

Жаир Болсонаро, тропски Трамп – човек који је запалио свет

Амазонија гори, а председник Бразила Жаир Болсонаро својим ставовима додатно долива уље на ватру. За мање од годину дана на функцији узбуркао је светску јавност. Због десничарских идеја зарадио је надимак "тропски Трамп". Ово је шест ствари које морате знати о бразилском председнику.

Дипломирани артиљерац

Жаир Болсонаро је 38. прeдседник Бразила. Изабран је као кандидат Социјално-либералне странке, а на дужност је ступио 1. јануара 2019. године.

Болсонаро је рођен 21. марта 1955. године у месту Глицерио у савезној држави Сао Пауло.

Дипломирао је 1977. године као артиљерац на најпознатијој бразилској војној академији у Рио де Жанеиру. Наредних 11 година служио је у пешадијским и падобранским јединицама бразилске војске.

Одметнути војник

Болсонаро је постао познат бразилској јавности већ 1986. године када се новинама пожалио на ниске плате у војсци и отпуштање војника због дефицита у војном буџету.

Зарадио је краткотрајан притвор и гнев војних власти, али и поштовање колега и њихових породица.

Његова војна каријера дефинитивно је завршена две године касније након што су га исте новине оптужиле да је планирао бомбашки напад на војне јединице у Рио де Жанеиру, објавивши и скице које је наводно нацртао сам Болсонаро.

Вечити посланик

Болсонаро се убрзо учланио у Хришћанско-демократску партију Бразила.

Две године је био одборник у градској скупштини, а потом је чак седам пута биран за посланика у бразилском парламенту. Прошле године прешао је у Социјално-либералну странку која је његовим доласком знатно скренула удесно.

Иста партија кандидовала га је за место председника Бразила, а Болсонаро је после другог круга победио супарника из Радничке партије.

На једном предизборном скупу, био је рањен ножем.

Десничар и популиста

Болсонаро је кроз читаву политичку каријеру познат као конзервативац и заступник претежно десничарских идеја.

Током председничке кампање пропагирао је либерализацију бразилске економије, мање уплитање власти у привреду, смањивање владиних трошкова, мање порезе и "породичне вредности".

Својим популистичким идејама стекао је подршку богатијих радника, средње и више класе у Бразилу.

Контроверзне идеје

Болсонаро је чувен и по похвалама на рачун бразилских војних диктатора, одобравању политичког насиља и хомофобичним ставовима.

Има велику подршку цркве, а једном приликом је изјавио да "не постоји секуларна држава".

Једном је увредио бразилску посланицу када је прокоментарисао да је никада не би силовао јер је ружна.

Болснонаро се залагао и за идеју ригидне контроле рађања међу сиромашним становништвом, уз образложење да "нису довољно образовани да би планирали породицу".

Подршка амазонским фармерима

Бразилски прeдседник није присталица борбе против климатских промена и заштите животне средине.

Више пута је претио да ће иступити из Париског климатког споразума, а оптуживан је и за подршку бразилским фармерима који нелегалним крчењем амазонске прашуме шире своје поседе.

После великих пожара у Амазонији, Болсонаров немаран однос према бразилској прашуми критиковао је и француски председник Емануел Макрон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије