Хилари Клинтон има два милиона гласова више од Трампа, али...

Два милиона гласова више добила је Хилари Клинтон у односу на победника председничких избора у САД Доналда Трампа, што је пети пут у америчкој историји да се кандидат који добије мање гласова на крају усели у Белу кућу.

Хилари Клинтон је освојила 64,2 милиона гласова, односно два милиона више од Трампа, који ће у јануару постати председник САД, пише Кук политикал рипорт. Бројање гласова у Америци још није окончано.

Иако је Клинтонова добила више појединачних гласова, Трамп је освојио више електорских гласова и тиме постао нови председник САД.

Последњи случај да је председник Америке постао кандидат са мање освојених гласова догодио се после према много чему контроверзних избора 2000. године, када је кандидат демократа Ал Гор имао више од пола милиона гласова више од Џорџа Буша млађег, али је Буш ушао у Белу кућу после одлуке Врховног суда, који му је доделио победу на Флориди.

Систем електорског колеџа фаворизује кандидате који су победили са малом разликом у већем броју држава у односу на оне који су однели убедљиве победе у мањем броју савезних држава.

Два милиона гласова разлике у корист Хилари Клинтон потакли су групу правника, стручњака за обраду података и професора да покрену петицију како би се истражило да ли су "страни хакери" можда манипулисали исходом гласања.

Њихова сумња је заснована на претпоставци да је Хилари Клинтон имала слабије резултате у деловима Америке у којима су коришћене гласачке машине него у местима на којима се гласало на традиционални начин, убацивањем листића у гласачке кутије.

Кандидаткиња Зелене партије Џил Стајн прикупља средства како би затражила ново бројање гласова у Мичигену, Висконсину и Пенсилванији, где је победе однео Доналд Трамп.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи