Русеф: Одлука о мом опозиву је пуч, жалићу се и вратићу се

Смењена бразилска председница Дилма Русеф одбацила је одлуку Сената о њеном опозиву као "парламентарни пуч" и најавила да ће жалити на ту одлуку, обећавши повратак своје Радничке партије на власт, јавиле су агенције.

"Одлучили су да прекину мандат председника који није починио никакав злочин. Осудили су недужну особу и извели парламентарни пуч", рекла је Дилма Русеф у свом првом реаговању на одлуку, недуго након што је Сенат одлучио да је смени са положаја због кршења буџетских закона.

Њен конзервативни противник Мишел Темер, који је донедавно био потпредседник Бразила, а у међувремену је преузео руковођење земљом од маја када је она суспендована, положио је председничку заклету.

Русеф је изјаву дала у председничкој палати окружена својим присталицама, који су узвикивали "Темер напоље!", преноси АФП.

"Они мисле да су нас потукли, али греше... Вратићемо се. Вратићемо се да наставимо наш пут ка једном Бразилу у којем је народ суверен", поручила Русеф.

Она је позвала своје присталице да се боре против конзервативне агенде која је добила замајац њеним опозивом, поручивши им да ће оформити најснажнији и најактивнији опозициони фронт новој влади.

Како је истакла, њен опозив је напад на социјалне покрете и синдикате, као и на оне који се боре за своја права.

"Сада вам нећу рећи збогом. Сигурна сам да могу да кажем 'Видимо се ускоро'" , рекла је Русеф својим присталицама у Бразилији.

Данашњим гласањем у Сенату окончана је процедура опозива која је поларизовала ову латиноамеричку земљу и паралисала њену политику у протеклих девет месеци, јавиле су агенције.

Сенатори су данас, после вишедневне расправе, гласали за опозив Русефове због незаконитог коришћења новца из државних банака како би подстакла јавне расходе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи