Пресе: Да ли је Ангела Меркел уморна?

Немачка канцеларка Ангела Меркел оставила је отворено питање да ли ће се још једном кандидовати на изборима за Бундестаг 2017. године и тиме оставила простор разним спекулацијама, указује "Пресе".

Својом политиком према избеглицама, Ангела Меркел је себи направила низ проблема, констатује бечки дневник Пресе.

"Како ћу одлучити о евентуалној кандидатури за канцелара, известићу у једном каснијем тренутку", поручила је Меркел у интервјуу АРД-у чиме је подстакла спекулације о повлачењу, али и отворила питање да ли се уморила од власти.

До сада нико није сумњао да ће Меркелова да се кандидује за још један, четврти мандат, и да ће победити на изборима.

Истраживања показују да ЦДУ може освојити више од 40 одсто, далеко више од СПД-а, и то захваљујући Меркеловој која је била најомиљенија међу председницима влада у Европи.

"Међутим, нагласак треба ставити на 'била'. Ноћ од 4. на 5. септембар 2015. променила је много тога. Тада је Меркелова одлучила да границе отвори за избеглице које су се нашле затворене у Мађарској", подсећа Пресе.

Мотиви канцеларке, која иначе делује уздржано, до данас нису потпуно јасни. Да ли се радило о стравичним фотографијама тог лета, пронађеним телима у камиону у Аустрији, мртав сиријски дечак на плажи - које су утицале на Меркелову или је то била реакција ината против ксенофобије у појединим немачким регионима, или је то пак став, уверење, упитао је Пресе.

Меркелова усамљена одлука у сваком случају имала је далекосежне последице и по њу саму. У Немачкој су све гласније сумње у канцеларку, и сада би тек сваки други бирач желео да она идуће године настави посао.

ЦДУ је у истраживањима пала на 35 одсто, а однос са сестринском странком из Баварске ЦСУ је поремећен.

"Канцеларка је приближила своје ставове нашима, али још недовољно. Чекамо на поруку: схватили смо", поручује политичар из редова ЦСУ Маркус Седер.

Други проблем по Меркелову је нежељена нус-појава раста бирача десничарске АФД.

На покрајинским изборима у Мекленбург-Форпомерн се ЦДУ са АФД-ом бори за друго место. Канцеларка ове недеље путује у Шверин и Штралсунд како би покушала да спаси ситуацију.

Наиме, она прети да изгуби личну репутацију, јер је Мекленбург-Форпомерн, између Ригена и Грајфсвалда, њен бирачки округ.

Уколико ЦДУ у недељу на изборима буде тек трећа она ће бити окривљена за овај неуспех, констатује Пресе.

Без избегличке кризе би питање канцелара било већ решено и Меркелова би већ одавно изјавила да ће наставити, али јој сада недостаје подршка, пре свега из Баварске.

ЦДУ жели тек на пролеће да се изјасни да ли ће поново подржати Меркелову, или ће имати сопственог кандидата, због чега она игра на време. Проблем је и да у ЦДУ расте немир, те на скупштини странке у децембру предстоји реизбор Меркелове за шефицу странке.

Најкасније тада би њене партијске колеге желели знати одлуку Меркелове, а највероватније би до тада могла бити донета одлука, пошто је у интервјуу АРД-у јасно ставила до знања да су за њу место шефа странке и канцелара повезани.

Можда иза оклевања Меркелове стоји и рачуница, тиме што се не да видети често, што тражи да је неко моли, чиме прави притисак на ЦДУ јер зна да Унија нема адекватну алтернативу, додаје бечки дневник.

Уколико је то њен план, он би могао да се оствари, јер су се политичари ЦДУ-а протекле недеље изјаснили за останак Меркелове.

Такође постоји још један аргумент за наставак, јер ако би Меркелова сада одустала била би суочена са оптужбама да је земљу оставила на цедилу и њени критичари би сматрали да су у праву, а тако нико не жели да оде с власти, констатује бечки дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи