Тајни затвори власти и побуњеника у Украјини

Организације "Амнести интернешенел" и "Хјуман рајтс воч" извештавају о нелегалном хапшењу цивила у Украјини, за шта су наводно одговорне и проруске снаге и украјинске тајне службе, преноси "Дојче веле".

Анатолиј Пољаков, за којег Дојче веле наводи да су га проруске снаге без разлога ухапсиле у Луганску, рекао је да је ћелија у затвору била прашњава и мрачна. "Понекад је било толико вруће да сам морао да се наслоним на врата како бих уграбио мало ваздуха. Имао сам више отворених, загнојених рана, али лекар није долазио", навео је Пољаков.

Артјом, који своје право име не жели да открива, каже да су га украјинске тајне службе затвореног држале у Маријупољу и Харкову.

"Ћелија је била велика осам са осам метара. Прозор на којем су биле решетке био је прекривен пластичном фолијом како не бисмо гледали на улицу. У ћелији је било 11 затвореника када су ме тамо довели. Три пута дневно добијали смо по две кашике каше и мали комад хлеба са чајем. Суботом и недељом за доручак смо добијали само чај", тврди Артјом.

Дојче веле наводи да су сведочења Анатолија и Артјома објављена у извештају организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" и "Хјуман рајтс воч" под називом "Ти не постојиш. Самовољна затварања, присилни нестанци и мучења у источној Украјини", који је представљен у Кијеву.

У извештају се наводи 18 случајева илегалног хапшења цивила, иза девет од њих стоје проруске снаге, а једнако велик број хапшења приписује се и украјинској војсци.

У сваком појединачном случају жртва је оптужена за сарадњу са непријатељем или у најмању руку да му је наклоњена.

Тих 18 случајева "само су врх леденог брега", упозоравају активисти за заштиту људских права. Стваран број илегално затворених цивила нико са сигурношћу не може да одреди.

"С једне стране реч је о тајном притвору, с друге стране веома је тешко разговарати са жртвама. Људи се боје да ће поново бити затварани или да би њихове породице могле да имају проблема", каже за Дојче веле Денис Кривошејев, заменик директора "Амнести интернешенела" за Европу и централну Азију.

Представници две организације успели су, међутим, да разговарају са четрдесеторо људи, међу којима су жртве, чланови њихових породица и сведоци. Обишли су и подручје које контролишу проруске снаге. Истраживања су трајала шест месеци, а највећи број случајева је из прошле и прве половине ове године.

Према подацима активиста, цивиле углавном циљано хапси Министарство за државну безбедност самопроглашене народне републике у источној Украјини. На украјинској страни цивиле више не хапсе батаљони добровољаца, већ пре свега украјинска Служба за безбедност (СБУ).

У извештају се наводе три случаја када су цивили илегално држани затворени између шест недеља и петнаест месеци.

Активисти за људска права не искључују могућност да у Харкову, Краматорску, Маријупољу и Изјуму постоје "тајни затвори СБУ".

Татјана Локшина, која је у организацији "Хјуман рајтс воч" задужена за регион Европе и централне Азије, у разговору за Дојче веле каже да је почетком године 16 особа ухапшено и одведено у затвор СБУ у Харкову.

"Тамо су илегално ухапшени. Званично тих људи није било. Што се тиче сумњи у вези са тајним затворима службе СБУ, ослањамо се на изјаве више људи, са којима смо одвојено разговарали. Веома слично су говорили о томе како су били ухапшени, како су изгледале ћелије и ко је све у њима био затворен. Открили су и имена других затвореника. Те информације се у потпуности поклапају", каже Локшина.

Према њеним речима, СБУ негира постојање тајних затвора, али организације за заштиту људских права су "добиле обећања да ће те информације бити испитане". Организације за људска права извештај желе да доставе и Русији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи