Неуспео војни удар у Турској, Ердоган: Издајници ће платити високу цену

Турски поредседник Реџеп Тајип Ердоган тријумфално се вратио у Истанбул пошто је покушај војног удара, који је озбиљно уздрмао ту државу, доживео неуспех. Побуњени војници још увек активни на неколико тачака. У сукобима је погинуло најмање 190 особа, а више од 1.000 је рањено, показују досадашњи подаци. Ухапшено више од 1.500 војника а смењена су 34 турска официра.

11.00 - Турски генерал Умит Дундар рекао је погинуло 190 људи међу којима су 41 полицајац, два војника, 47 цивила и 104 "завереника". У међувремену око 700 војника положило оружје и изашло из Генералштаба у Анкари.

10.30 - Турски председник позвао грађане да остану на улицама и упозорио на могућност новог покушаја да војска преузме власт. "Нови покушај удара може се догодити у сваком тренутку, треба да задржимо контролу над улицама", написао је Ердоган Tвитеру.  

10.00 - И даље трају борбе код седишта војске у Анкари, јавља Ројтерс.  

08.50 - У сукобима у Турској погинуло је 90 људи а 1.154 особе су рањене, јавља АФП позивајући се на турску државну новинску агенцију. Медији преносе и да је ухапшено 1.563 војника.

07.50 - Фетулах Гулен осудио покушај војног удара и негирао своју улогу у њему.

07.30 -  Шеф турске полиције је рекао да је у сукобима у седишту војне полиције убијено 16 побуњеника, јавља АП. Начелник Генералштаба Хулуси Акар је спасен, након што је држан као талац у бази недалеко од Анкаре, наводи Ројтерс.

07.00 - Турски званичници су саопштили да је 29 пуковника и пет генерала смењено са својих положаја, преноси Ројтерс.

06.50 - Према подацима турске владе, ухапшено је укупно 754 особе због војног удара.

05.50 - Најмање 60 људи је погинуло током покушаја војног удара, саопштили су званичници. Један авион којим су управљали побуњеници бомбардовао је председничку палату у Анкари, преноси РТ.

04.27 - Најмање 42 особе убијене у сукобима у Анкари, јавља телевизија НТВ. 

04.00 - У току су хапшења пучиста. Ердоган најавио чистку у војсци. Авиони упућени да униште хеликоптере који су дејствовали у Анкари и Истанбулу.  

03.20 - Турска влада тврди да у потпуности контролише Анкару. Уколико је то тачно, покушај војног удара у тој држави је пропао. 

03.08 - Маса присталица дочекала Ердогана испред истанбулског аеродрома. "Турску воде људи изабрани вољом 45 милиона људи. Ми умемо да стојимо испред тенкова", рекао је Ердоган, преноси агенција Анадолија. "Организатори (пуча) ће платити високу цену", рекао је Ердоган, оптужујући Гулена да стоји иза побуне. 

02.57 - Укупно седам експлозија у згради парламента у Анкари. Убијене две, рањено 15 особа.

02.55 - Војни авиони надлећу Истанбул. Чуло се неколико детонација, али није јасно да ли се ради о нападима или пробијању звучног зида. До сада, шест мртвих у Истанбулу, јавља НТВ. 

02.38 - Групе војника упале у редакције Си-Ен-Ен Турка и дневника Хуријет.

02.33 - Реџеп Тајип Ердоган је стигао у Истанбул, јављају турски медији. 

02.16 - Турска радио-телевизија ТРТ поново емитује програм. Водитељка која је прочитала проглас лидера војног удара тврди да је била присиљена да то учини. Војници који су се затекли у згради ТРТ-а су похапшени, јављају турски медији.

02.11 - На челу побуне у Турској налази се правни саветник Генералштаба Мухарем Клоше, јавља агенција Анадолија.  

01.52 - Експлозија у околини зраде парламента у Анкари. Изнад турске престонице лете авиони и хеликоптери. Хаосу додатно допринео премијер Јилдирим, који је рекао да ће "све летелице које лете изнад Анкаре бити оборене". Си-Ен-Ен Турк јавља да су у парламенту одјекнуле три експлозије.

01.44 - Полиција хапси војнике који су учествовали у покушају војног удара. Ердоганове присталице ушле у државну телевизију. Ердоган најавио да ће се ускоро придружити присталицама у Истанбулу или Анкари.

01.07 - Турски ловци Ф-16 оборили су хеликоптер у којем су се налазиле вође војног удара, јавља АФП, позивајући се на турску телевизију НТВ. Агенција Анадолија јавља да је 17 полицајаца убијено у нападу војних хеликоптера на седиште специјалних снага.

01.04 - Политичке партије, укључујући опозицију и политичке представнике Лурда подигли су глас против војног удара, јављају турски медији. 

00.50 - Турска новинска агенција Анадолија јавља да су у Истанбулу ухапшени пуковник и тројица војника који су учествовали у покушају војног удара. Из Истанбула и Анкаре долазе потпуно опречне информације о токе ко контролише ситуацију.

00.44 - Хиљаде људи на улицама турских градова после позива Реџепа Тајипа Ердогана и локалних верских лидера, који су протесте назвали "обавезом сваког верника". Дубоке поделе у војци, јављају турски медији. 

00.30 - Војни хеликоптери отворили ватру на обавештајну агенцију у Анкари, преноси Анадолија.

00.10 - "Бритиш ервејз" и "Луфтханса" одлучиле су се вечерас за прусмеравање летова коју су кренули ка турским градовима. "Ер Србија" није отказала планиране летове за суботу. 

00.05 - Најважније је да држављани Србије који се налазе у Истанбулу и Анкари остану код куће или у хотелима, каже за РТС конзул Зоран Марковић.

23.55 - Турски војници упали у просторије турске дрžжавне телевизије ТРТ у Анкари која је прекинула емитовање програма, јавља Ројтерс.  

23.53 - Ен-Би-Си јавља, позивајући се на неименованог званичника Стејт департмента, да Ердоган тражи азил у Немачкој.

23.50 - Снажна експлозија одјекнула у Анкари, јавља АФП. 

23.40 - Војска умарширала и распоредила се на главном истанбулском тргу Таксим. 

23.35  - Реџеп Тајип Ердоган који се не налази у престоници, огласио се преко скајпа у разговору са једном новинарком и позвао народ да изађе на улице, преноси Си-Ен-Ен. Рекао да се враћа у Анкару. "Пашће пре или касније", рекао је Ердоган о војницима који су преузели власт. 

23.27 - Војска, преко државне телевизије ТРТ, објавила да земљом управља "Мировни савет" који ће обезбедити сигурност грађана. Наводи се и да је Ердоганова власт "подрила темеље демократије и секуларне државе". Широм земље уведен полицијски час.

23.20 - Уједињене нација својим службеницима послале поруку у којој се наводи да је у току државни удар. Сличну поруку својим грађанима упутио је и Стејт департмент.

23.10 - На снимцима из Анкаре види се како војни хеликоптер "кобра" пуца на циљеве на земљи. Турски медији јављају о сукобима војске и полиције на неколико места у Турској. У земљи влада општа конфузија, грађани у страху.

22.55 - Турска државна агенција Анадолија јавља да пучисти у генералштабу као таоца држе команданта турске војске. 

22.45 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је безбедан, јавио је Си-Ен-Ен Турк. Ова ТВ станица наводи да су у главном седишту турске војске узети таоци, преноси Ројтерс. 

22.40 - Сви летови са аеродрома Ататурк у Истанбулу отказани су након најновијих догађаја у Турској, пренео је Ројтерс цитирајући пилота на аеродрому.  

22.30 - Турска војска саопштила да је срушила Реџепа Тајипа Ердогана и преузела контролу над земљом, јавља Телеграф. Војска саопштила да је владавина права главни приоритет. Турска државна телевизија ТРТ је наводно прекинула емитовање.

Турска војска издала је саопштење у којем кажу да су преузели власт у земљи и да поштовање закона мора остати приоритет, јавио је Ројтерс. 

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган појавио се међу многобројним присталицама испред аеродрома Ататурк у Истанбулу. Он је рекао да је побуна представљала чин издаје и да ће одговорни скупо платити.

Казао је да влада у Анкари функционише, да земљу неће предати окупаторима и да је побуну извела мањина унутар војске која није могла да поднесе јединство земље.

Покушај државног удара назвао је "Божјим даром" који ће помоћи да се Турска "очисти" официра који су чланови "те банде".

У експлозијама у парламенту у Анкари рањено је 15 особа, док је око 150 повређених примљено у једној истанбулској болници.

Турски ловци Ф-16 оборили су хеликоптер у којем су се налазиле вође војног удара, јављају агенције. За сада, у сукобима десетине мртвих а ухапшено је више од 750 војника. 

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара