Срушио се авион у Средоземно море, остаци пронађени јужно од Крита

Авион "Иџипт ера", са 66 путника и чланова посаде, на линији Париз–Каиро, највероватније се срушио у Средоземно море, код острва Kрит, јавља АФП. Нестао је са радара непосредно по уласку у египатски ваздушни простор. Истрага је у току, грчки и египатски војни авиони укључени у потрагу. У авиону није било држављана Србије. Египатски министар наводи да је терористички напад једна од опција.

Срушио се авион у Средоземно море, остаци пронађени јужно од Крита Срушио се авион у Средоземно море, остаци пронађени јужно од Крита

19.00 - Пронашли смо олупину авиона, каже потпредседник "Иџипт ера" Ахмед Адел.

18.00 - Основан Комитет за истрагу пада авиона на челу са Египтом, каже египатски званичник Алман ел Мокадем.

16.55 - Пронађена и два прслука за спасавање, највероватније путника авиона.

15.00 - Грчка фрегата пронашла је два велика пластична плутајућа објекта 370 километара јужно од Крита. Претпоставља се да су то делови авиона "Иџипт ера".

14.35 - Египатски министар за цивилно ваздухопловство наводи да је терористички напад једна од опција.

13.20 - Грчко министарство одбране наводи да је авион нагло скренуо у ваздуху, па се стрмоглавио. 

12.50 - Француски председник Франсоа Оланд потврдио да се авион срушио. 

12.30 - "Нема проблема", речи пилота при последњем контакту. 

12.00 - Стручњаци истичу да је терористички напад највероватнији узрок нестанка авиона.

11.10 - Нестали авион имао 48.000 сати лета, а "Иџипт еру" је испоручен 2003. године, саопштила компанијa "Ербас" и понудила помоћ истражитељима.

10.30 - Још је рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам, наводи египатски премијер Шериф Исмаил.

10.20 - Временски услови били повољни у области нестанка авиона, саопштио Евроконтрол. 

10.00 - Летелица се срушила код грчког острва Карпатос, јавља АФП.

09.35 - Француски министар спољних послова изјавио да ће та земља послати авионе и чамце да помогну у потрази.

09.10 - Неколико породица путника стигло је јутрос на аеродром у Каиру где се окупљају новинари, као и на париски аеродром "Шарл де Гол", одакле је авион полетео.

08.25 - У несталом авиону, према подацима о путницима компаније "Иџипт ер", нема држављана Србије. Та компанија је потврдила да је међу путницима у авиону било 30 египатских, 15 француских, два ирачка држављана и по један држављанин Велике Британије, Кувајта, Саудијске Арабије, Судана, Чада, Португалије, Алжира и Канаде.

08.10 - Француска влада одржаће хитан састанак због нестанка авиона, јавља Гардијан.

07.50 - Грчка, чији су контролори летења први приметили нестанак авиона, одмах је у потрагу послала фрегату и два борбена авиона.

Званичници египатске авијације саопштили су да се авион "Иџипт ера", са 66 путника и чланова посаде, који је летео на линији Париз–Каиро, срушио у Средоземно море, пренео је АП.

Агенција АФП пренела је неименоване изворе грчког аеродрома који тврде да се летелица срушила код грчког острва Карпатос.

Министарство одбране Грчке саопштило је да је авион ноћас направио "нагла скретања" у ваздуху и стрмоглавио се, а потом нестао са радара.

"У 3.39 авион је летео према југу и југоистоку од острва Касос и Карпатос. Одмах након тога је ушао у египатски ваздушни простор и почео нагло да скреће и да пропада на следећи начин – 90 степени улево, а потом 360 степени удесно", рекао је министар одбране Панос Каменос на конференцији за новинаре.

Француски председник Франсоа Оланд потврдио је да се авион срушио и да је изгубљен.

Eгипатски премијер Шериф Исмаил је, такође, навео да је још рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам.

Министар за цивилно ваздухопловство Шериф Фати рекао је на конференцији за штампу у Каиру да засад нема разлога за сумњу да је неко од путника био повезан са екстремистима, али је додао и да је у току детаљнија истрага.

У несталом авиону, према подацима о путницима компаније "Иџипт ер", није било држављана Србије.

Компанија je потврдила да је у авиону било укупно 56 путника, од којих троје деце, седам чланова посаде и три официра за безбедност.

Међу путницима у авиону било је 30 египатских, 15 француских, два ирачка држављана, као и по један држављанин Велике Британије, Кувајта, Саудијске Арабије, Судана, Чада, Португалије, Алжира и Канаде.

Авион је полетео синоћ у 23.09 са париског аеродрома "Шарл де Гол" за Каиро. Радари су га последњи пут забележили изнад Медитерана, на висини од 11.000 метара.

Египатско цивилно ваздухопловство објавило је да је контакт са летелицом изгубљен 16 километара унутар египатског ваздушног простора, 20 минута пре слетања.

Пилот авиона у последњем контакту са контролом лета није поменуо да постоји било какав проблем, рекао је шеф грчке цивилне авијације Константинос Лицеракос за телевизију Антена, пренео је АФП.  

Европска агенција за контролу авио-саобраћаја Евроконтрол саопштила је да у близини области нестанка авиона нису регистровани неповољни временски услови. 

Морнарица, обалска стража и ваздухопловне снаге Египта и Грчке покренуле су потрагу за авионом у области 280 километара северно од египатске обале у Медитерану.

Грчке оружане снаге су ангажовале два авиона Ц-130 и фрегату, пренела је агенција АНА. И хеликоптери су у приправности у случају да буде била потребна акција спасавања.

После вишечасовне потраге, један грчки званичник је рекао да су на око 370 километара југоисточно од Крита примећена два наранџаста предмета, а један од њих је четвртастих облика.

Поред тога, на истој локацији су пронађена и два прслука за спасавање, чија је фотографија објављена на интернету, пренео је Ројтерс

Француско тужилаштво је саопштило да је одељење за колективне несреће отворило истрагу са националном жандармеријском службом.

Пилот је имао више од 6.000 сати летачког искуства, од чега 2.000 сати на том типу авиона.

Египатско министарство спољних послова разменило је изразе саучешћа са Француском поводом, како је саопштило, "пада" авиона. 

Агенције подсећају да се у октобру 2015. "ербас А321", руске компаније "Метроџет", са 224 путника срушио на Синају, највероватније због експлозије бомбе коју су у летелицу унели припадници Исламске државе.

И амерички и руски званичници сматрају да је авион срушила бомба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи