Кина направила 3.200 хектара острва у Јужном кинеском мору

Америчко министарство одбране саопштило је да је Кина је направила 3.200 хектара територије на вештачким острвима у Јужном кинеском мору.

У новом извештају Пентагона наводи се да су се власти у Пекингу фокусирале на развој и наоружавање вештачких острва како би остварили већу контролу у морском региону без оружаног сукоба.

Министарство одбране САД у детаљној процени изградње наводи да се на острвима Спарти сада налази преко три километара путева и неколико великих лука у фази изградње, али и канала и друге инфраструктуре.

На острвима су изграђени објекти као што су радарски торњеви, бункери, хеликоптерски аеродроми и пристаништа, наводи се у извештају.

Пентагон тврди да убрзана изградња острва не даје Кини нова територијална права, али наводи да нова опрема, оружје и надзор могу омогућити Кини да дугорочно повећа присутност у Јужном кинеском мору.

Кинеске власти наводе да су спорне територије под контролом Пекинга, као и да су нове зграде и инфраструктура изграђени за јавну употребу и подршку рибарима. Пекинг оптужује Филипине и Вијетнам да изводе грађевинске радове на другим острвима.

Пентагон у извештају наводи да Кина тврди да има суверенитет над целим Јужним кинеским морем у којем се налазе острва Сенкаку под управом Јапана.

Вијетнам, Филипини, Малезија, Брунеј и Тајван такође тврде да имају права на нека острва и гребене у Јужном кинеском мору.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи