Глобални план УН за решавање мигрантске кризе

УН предложиле су "глобални договор" за решавање мигрантске кризе који ће предност дати пријему најмање 10 одсто целокупног броја избеглица у целом свету.

Ткз. "Глобални договор (пакт) о подели одговорности" требало би да олакша терет земљама у развоју а које су највише погођене том кризом због таласа сиријских избеглица које пет година беже од рата у својој земљи. Према подацима УН, у свету има 60 милиона избеглих и расељених људи од којих 19,6 милиона избеглица.

План УН предвиђа преговоре о условима за прихватање најмање 10 одсто избеглица на основу принципа да се сваке године укључе нове земље за њихов пријем.

"Ако равноправно поделимо одговорност онда нећемо више имати проблема о примању избеглица", оценио је генерални секретар УН Бан Кимун и додао да сви имају средства да помогну избеглицама али препреке често представљају "страх, незнање и ксенофобија".

УН очекују да ће тај план бити усвојен на наредном самиту УН 19. септембра, дан пре одржавања донаторске конференције коју организује амерички председник Барак Обама на маргинама Генералне скупштине УН.

Тада ће земље бити у прилици да саопште колико су избеглица спремне да приме или коју другу врсту помоћи могу да им понуде, навеле су УН и додале да оне могу да остваре 75 одсто финансирања тог пројекта које ће обезбедити Европска унија и још девет држава појединачно - САД, Велика Британија, Јапан, Немачка, Кувајт, Шведска, Норвешка, Данска и Холандија.

У плану се позивају земље да покрену кампању против ксенофобије и побољшају услове за подносиоце захтева за азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи