Поништено гласање о покретању опозива председнице Бразила

Вршилац дужности председника бразилског парламента поништио је гласање посланика од 17. априла којим је одобрено покретању процеса опозива шефице државе Дилме Русеф. После те одлуке није јасно шта ће се даље догађати.

Одлука Валдира Марањаоа створила је потпуну конфузију око целог процеса. По прописима, горњи дом Парламента, Сенат, требало је да ове недеље, на основу одлуке посланика доњег дома, званично покрене процес опозива председнице Русеф, оптужене за манипулисање владиним рачунима ради прикривања државног дефицита.

Када отпочне та процедура у Сенату, онда се председница суспендује с власти на шест месеци, до доношења коначне одлуке. После данашње одлуке вршиоца дужности председника парламента није јасно шта ће се даље догодити.

Марањао је као разлог за ову одлуку навео да је било нерегуларности током седнице Доњег дома када су посланици одобрили да процес опозива може да се спроведе. Он је рекао да ће предложити да доњи дом поново гласа о томе, али није јасно да ли ће то бити прихваћено.

Преузео је место вршиоца дужности председника парламента прошле недеље пошто је претходни председник парламента Едуардо Куња суспендован.

Реагујући на ту вест, Русеф је позвала на опрез и рекла да "предстоји тешка борба".

Председница Бразила је раније рекла да су покушаји њеног смењивања једнаки покушају државног удара и да су организатори бивши председник парламента Едуардо Куња и потпредседник Републике Мишел Темер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи