Тунис, скоро 2.000 људи спречено да се прикључе екстремистима

Власти Туниса спречиле су од почетка године 1.877 особа да напусте територију земље како би се прикључили екстремистичким организацијама на страним ратиштима, саопштило је туниско Министарство унутрашњих послова.

Портпарол министарства Јасер Месбах је рекао да су све те особе, од којих већина има између 20 и 23 године, под свакодневним надзором власти.

"Око 1.877 држављана Туниса спречено је за прва три месеца ове године да напусти земљу како би се прикључило екстремистима у ратом захваћеним зонама у свету", рекао је Месбах.

У редовима џихадиста у Ираку, Сирији и Либији бори се више хиљада Тунишана, због чега је Тунис у врху листе земаља са највише држављана на тим подручјима.

Од почетка године разбијене су 33 терористичке ћелије и извршено више од 1.700 напада на њихова упоришта која су означена као извор опасности од тероризма и екстремизма, рекао је Месбах.

Покренути су судски поступци против 1.400 особа за терористичко удруживање, а више од стотину њих је ухапшено због одвођења младих на ратишта ван Туниса.

После побуна 2011. године, у Тунису је ојачале џихадистичке групе које су током прошле године извршиле три терористичка напада у којима су погинуле 72 особе, од чега 59 туриста.

Туниски град Бен Гердан, на граници са Либијом, у марту је био мета оружаних напада за које нико није преузео одговорност, али су власти саопштиле да су их највероватније извршили џихадисти екстремистичке Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи