Кан оптужио Камерона за "Трампову тактику напада"

Нови градоначелник Лондона Садик Кан оптужио је британског премијера Дејвида Камерона да је користио "тактику из уџбеника Доналда Трампа" у покушају да подели грађане Лондона како би спречио његов избор за првог човека престонице.

Дан након што је положио заклетву уз обећање да ће бити "градоначелник свих грађана Лондона", први муслимански градоначелник неке западне престонице је оптужио Камеронову Конзервативну странку да је покушала да га током предизборне кампање доведе у везу са исламским екстремистима, пренела је агенција АФП.

"Они су користили страх и инсинуације да окрену различите етничке и верске заједнице једне против других, што је типично за Доналда Трампа", написао је Кан у чланку за лист Обзервер.

"Грађани Лондона заслужују боље и надам се да Конзервативна странка неће никад покушати то да понови", истакао је Кан.

Садик Кан (45), син возача аутобуса, пореклом из Пакистана, освојио је на изборима у четвртак 57 одсто или укупно 1,3 милиона гласова, победивши глатко мултимилионера и Конзервативца Зека Голдсмита.

Кан је своју победу назвао тријумфом "јединства над поделама", након вишенедељних напада званичника Конзервативне странке поводом тога што се у прошлости, док је био адвокат за људска права, појављивао на јавним догађаима поред неких радикалних муслимана.

Признао је да је заступао "неке прилично непријатне ликове" док је радио као адвокат, али је истакао да су њихова стајалишта "одвратна".

Међу светским званичницима који су први јуче честитали Кану на избору за градоначелника Лондона је била фаворит за номинацију Демократа на председничким изборима у САД Хилари Клинтон.

Клинтонова је Кану путем Твитера упутила честитку у којој је стајало: "Син пакистанског возача аутобуса, борац за радничка и људска права, а сад и градоначелник Лондона. Честитам! Х".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи