Гори стотине хиљада хектара у Канади, ситуација непредвидива и опасна

Ватрена стихија која већ седам дана бесни у Канади захватила је двоструко већу територију. Званичници су изразили бојазан да би пожар могао трајати месецима и упозоравају да је ситуација непредвидива и опасна.

Тешко савладив пожар удвостручио је размере за само један дан, захвативши више од 200.000 хектара до поноћи и наставља да се даље шири, саопштила је синоћ Служба за ванредне ситуације у Алберти. Ватра прети и суседној покрајини Саскачеван. Више од 1.400 ватрогасаца, 133 хеликоптера и 27 цистерни бори се са више од 40 пожара.

"Услови за ширење пожара остају екстремни", наводи се у саопштењу.

Ниска влажност, високе температуре које достижу 30 Целзијусових степени и јаки ветрови јачине од 40 километара на сат по шумама и шипражју осушеним услед двомесечне суше распирују пламен.

Канадски званичници страхују да ће се са ватреном стихијом борити месецима, наводи АП.

"Морамо бити опрезни, јер је пожар и даље ван контроле, могао би знатно да се прошири у ненасељеним подручјима. Ватра утиче и на производњу енергије у том делу Канаде, па је из предострожности почела евакуација радника", каже премијерка провинције Алберта Рејчел Нотли.

Министар за јавну безбедност Ралф Гудејл рекао је да је пожар и даље великих размера и изван контроле.

Власти наводе да за сада није пријављен ниједан смртни случај који је директно повезан са пожаром.

Услед ветрова, пожар се касно синоћ проширио источно од града Форт Макмарија у којем је избио у прошлу недељу. Скоро свих 25.000 људи који су остали заробљени на северним ободима коначно су напустили град, авионом или у конвојима возила.

Форт Макмари, који се налази у средишту подручја нафтног песка у Канаде, где је ватра прогутала 1.600 кућа и других објеката, евакуисано је више од 80.000 људи.

Директор Ватрогасне службе у Алберти Чед Морисон рекао је да је једина добра вест то што ветар шири пожар даље од Форт Мекмарија и постројења за производњу нафте.

Истовремено, расте забринутост због последица пожара на нафтну индустрију, кључну за економију региона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи