Зидојче цајтунг: Ердоган је нови Цезар

Немачки медији пишу да у Европској унији расте забринутост за развој демократије у Турској и опстанак споразума између ЕУ и Турске о избеглицама након најављеног одласка премијера те земље Ахмета Давутоглуа и изрицања вишегодишњих затворских казни новинарима, преноси "Дојче веле".

Лист Зиддојче цајтунг наводи да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган открио нову форму "цезаризма" и да се, истиче лист, неће смирити све док не оствари свој идеал "османског председничког система".

"Свако ко је све своје наде улагао у реформатора Ердогана, сада на делу види резултат необуздане жеље за влашћу. Нада у плуралистичку и демократску Турску топи се са сваким ухапшеним новинаром, са сваким новим законом о безбедности који се усвоји у парламенту, са сваком самовољном реакцијом на оправдане понуде ЕУ за сарадњу", оцењује лист.

Манхајмер морген се пита да ли промене у врху власти у Турској значе и пропаст споразума ЕУ-Турска о повратку избеглица.

"Након оставке премијера Давутоглуа у Берлину и Бриселу звоне звона за узбуну. Он је уложио велики напор и борио се за склапање споразума. При томе се доказао као партнер од поверења. Насупрот томе, председник Ердоган жели да из споразума извуче политичку корист за себе. Он избеглице користи као оружје против ЕУ", закључује овај лист.

Вестфелишен нахрихтен оцењује да се "Ердоган већ опростио од ЕУ" и подсећа да је турски председник одбио захтев ЕУ да измени Закон о борби против тероризма.

"Ердоган омаловажава ЕУ када поручује 'ми идемо нашим, а ви идите својим путем'. Сигнали које шаље Анкара не значе ништа добро. Брисел би полако морао да заузме јасан став и да, за почетак, прекине приступне преговоре са Турском", наводи лист.

Франкфуртер рундшау, с друге стране, сматра да "ко критикује недемократско понашање председника Турске, тај мора говорити и о грешкама владе у Берлину и ЕУ".

"Онај ко траžжи оштрији став ЕУ према Ердогану због тога што је он покренуо конфликт са Курдима, што делује против новинара, што се решио премијера Давутоглуа и што тежи аутократском председничком систему, тај не сме да заборави да су се (немачка канцеларка) Ангела Меркел и ЕУ нашли на лошој позицији", поручује лист.

Реч је о споразуму о повратку избеглица који је склопљен са Турском, наводи лист.

"Другим речима: ко озбиљно критикује Ердогана, тај на крају мора повести и расправу о прекиду изолационистичке политике коју воде Брисел и Берлин", закључује Франкфуртер рундшау.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи