Настављa се евакуација у Канади, пожар се и даље шири

Канадски званичници почели евакуацију хиљада људи из радних кампова северно од града Форт Макмари због пожара који се и даље шири у канадској држави Алберта. Авионом је у четвртак евакуисано 8.000 људи, а данас се наставља евакуација и ауто-путем, ако буде довољно безбедан од пожара.

Премијерка Алберте Рејчел Нотли изјавила је да ће први конвој бити састављен од 400 возила и да ће га надлетати хеликоптер.

У пожару нико није погинуо, а нема ни повређених.

У гашењу пожара учествује више од 1.100 ватрогасаца, ангажовано је 145 хеликоптера, 22 авиона за гашење пожара и друга опрема, саопштиле су провинцијске власти, које су у Алберти у четвртак прогласиле ванредно стање.

Званичник Алберте задужен за заштиту од пожара Чад Морисон изјавио је да је неопходна киша и да гашење ватре из ваздуха није довољно у условима сувог ваздуха високих температура и јаког ветра. Киша се у том подручу, међутим, не очекује пре суботе вече.

Ватра је наставила да се шири, али споријим темпом и даље од града Форт Макмари, чије је целокупно становништво од 88.000 људи евакуисано пре два дана.

Већина евакуисаних је смештено у јужним подручјима, а око 25.000 људи премештено је у област северно од града, где су кампови за запослене у нафтним компанијама прилагођени за смештај евакуисаних људи.

Пожар је у уторак захватао 75 квадратних километара, а до четвртка се проширио на 850 квадратних километара.

Морисон је рекао да се истражује узрок пожара, али да је почео у удаљеном делу шуме и да је могао да га изазове удар грома.

Пожар је изазвао једну од највећих евакуација у Северној Америци у новијој историји.

Форт Макмари је један од најважнијих привредних центара у канадској провинцији Алберта који се развио захваљујући богатству уљног песка из којег се добија нафта. Налазишта уљног песка у Алберти су трећа по величини на свету, после Саудијске Арабије и Венецуеле.

Нотли је рекла да је инфраструктура за производњу нафте и гаса остала углавном неоштећена, али да је производња опала јер радници не иду на посао, а неке компаније су ограничиле или потпуно зауставиле производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи