Читај ми!

Правила за хришћане на територији Исламске државе

Џихадисти Исламске државе издали су 11 правила за хришћане који живе у сиријском граду Каријатајин, коју је заузела та група, а правила су део уговора који треба да гарантује сигурност заробљеним хришћанима.

Посматрачи сиријског огранка Организације за заштиту људских права, наводе да су џихадисти хришћанима у том граду, на југоистоку покрајине Хомс, који су заузели прошлог месеца, поставили улитамтум да могу да бирају да ли ће да пређу у ислам, потпишу уговор и плаћају порез на немуслимане (џизија) или да напусте град, преноси Танјуг.

Сигурносни уговор који је саставио лидер џихадиста Абу Бакар ел Багдади, састоји се од 11 конкретних захтева, које морају да поштују сви хришћани који су одлучили да остану у граду. Њима се забрањује оснивање цркава, излагање муслимана хиршћанским симболима, подривање Исламске државе, поседовање оружја и трговина свињетином и вином.

Џихадисти су објавили серију фотографија које показују да је десетине хришћана изабрало да потпише уговор и да плаћа порез, а исламисти су брзо добили и новац који су тражили, преноси Раша тудеј.

Џихадисти су обећали да ће заштити имовину хришћана, који неће морати да пређу у ислам и остаће безбедни, навела је та група, додајући да ће они који не испуњавају услове уговора, бити третирани као борци.

Каријатајин има око 40.000 становника, укључујући сунитске муслимане и хришћане. Град је од стратешке важности за џихадисте јер повезује Палмиру са подручјем Каламуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи