Читај ми!

Четири и по минута тишине за Мајкла Брауна

Неколико стотина људи окупило се у Фергусону на "маршу тишине", на годишњицу убиства ненаоружаног црног тинејџера Мајкла Брауна, којег је на данашњи дан прошле године убио бели полицајац Дарен Вилсон.

Људи су у тишини стајали четири и по минута, што симболизује четири и по сата колико је тело Мајкла Брауна (18) лежало на улици након што је убијен, јавиле су агенције, преноси Танјуг.

По истеку тог времена, пуштене су две голубице, а потом је отац убијеног тинејџера, Мајкл Браун старији, стао на чело колоне и предводио марш. Марш је кренуо с места где је његов син убијен.

Носио је мајицу кратких рукава са ликом сина и слоганом "Изабран за промене".

Други учесници су носили транспаренте са позивима на правду за оне које су убили полицајци.

Слични маршеви су планирани и у другим местима, укључујући и Њујорк.

И синоћ је више стотина људи, предвођени Мајкловим оцем, марширало улицама Фергусона. Протест је био миран, али уз јако полицијско обезбеђење.

Демонстранти су ударали у бубњеве и носили транспаренте против полиције, а један је на барикаде испред полицајаца поставио печену свињску главу.

У Фергусон, град са око 21.000 људи, углавном Афроамериканаца, овог викенда су стигли многобројни борци за људска права, верски лидери и други људи, како би обележили годишњицу убиства 18-годишњег Брауна, који је погинуо у сукобу са белим полицајцем 9. августа 2014.

"Неке породице су доживеле правду захваљујући ономе што се десило Мајклу Брауну и то им је помогло. Али ја и даље покушавам да се помирим са смрћу сина", истакао је Браунов отац.

Убиство Брауна и других црнаца у окршајима са полицијом су изазвали вишемесечне протесте у Фергусону и широм САД, који су понекад прерастали у немире, а такође је резултовало јачањем покрета "Животи црнаца су важни", који је указао на поремећене односе између полиције и мањина у многим америчким градовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи