Читај ми!

Зариф: САД треба да задобију поверење Иранаца

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф позвао је САД да, после постизања споразума о нуклеарном програму Техерана са шест светских сила, искористе "историјску шансу и задобију драгоцено поверење" Иранаца. Зариф се огласио након што је Барак Обама критиковао Конгрес, упозоривши да би блокирање плана уништило кредибилитет Вашингтона.

"Било би најбоље искористити ову историјску шансу и задобити драгоцено поверење иранског народа, што је нарушено деценијским непријатељством и погрешном политиком Сједињених Држава", навео је Зариф у саопштењу, пренела је агенција АФП, наводи Танјуг.

Зариф се огласио након што је амерички председник Барак Обама у среду оштро критиковао оне који се противе иранском споразуму, упозоривши да би уколико Конгрес блокира тај план, то могло довести до још једног рата на Блиском истоку и уништити кредибилитет Вашингтона.

Обама је ово изјавио у клими интензивног лобирања како присталица тако и противника споразума о иранском нуклеарном програму.

Уколико Конгрес онемогући овај споразум то не само да ће "поплочати пут за иранску бомбу већ ће га и убрзати," рекао је Обама.

Чланови Конгреса ће идућег месеца гласати о резолуцији која треба или да одобри или да одбаци споразум.

Према америчком председнику, то ће бити најзначајнија спољнополитичка дебата од 2002. године када је Конгрес расправљао да ли да одобри рат у Ираку.

Споразум између САД, Ирана и међународних сила има за циљ обуставу већег дела иранског нуклеарног програма у замену за ублажавање економских санкција.

Бела кућа тврди да ће споразум онемогућити Техеран да направи бомбу и укључити опсежне инспекције како би се проверило да ли се Иран придржава договора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи