Све мање наде за нестале мигранте

Спасилачки тимови, који трагају за несталима после потонућа брода у Средоземном мору код обале Либије са 600 илегалних афричких миграната, саопштили су данас да не очекују да ће наћи још неког преживелог.

УНХЦР је саопштио да је спасено скоро 400 особа, а италијанска обалска стража је досад пронашла тела 25 миграната.

У операцији спасавања учествује седам бродова, као и хеликоптери, наводи Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Према наводима ирских власти, чија морнарица учествује у акцији, спасено је 367 особа, међу којима 12 жена и 13 деце.

Портпарол канцеларије УНХЦР у Италији Федерико Фосини изјавио је агенцији АФП да је шест особа, међу којима и беба, пребачено на италијанско острво Лампедуза.

Брод са мигрантима јуче је запао у потешкоће 15-ак наутичких миља од либијске обале када је и упутио позив у помоћ, на који је одговорила сицилијанска обалска стража. Преврнуо се када је на видику био први спасилачки брод.

Француски медији су пренели да су спасилачке операције одмах покренуте и омогућиле су да се из воде извуче више од стотинак преживелих, а извукла су их два брода која су патролирала у тој зони - један који користе "Лекари без граница" и један који припада ирској морнарици.

Фоси је раније рекао да се брод преврнуо и потонуо зато што је био направљен од метала, и изразио забринутост да су многи људи остали заглављени у олупини.

Средоземно море је најсмртоноснија гранична област у свету за мигранте.

Њих више од 2.000 ове године је изгубило живот у покушајима да се бродовима домогну Европе, а током целе прошле године тај смртни биланс је износио 3.279 људи, саопштила је Међународна организација за миграцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи