Читај ми!

Медведев: Легитимитет удара по ИСИС под знаком питања

Коалиција формирана против Исламске државе, са САД на челу, формирана је мимо Савета безбедности УН и почела да делује у Сирији без сагласности владе те земље, што озбиљно доводи у сумњу легитимитет таквих дејстава, оценио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Руски председник је, такође, довео у питање и  легитимност недавних удара турске авијације у Ираку.

"Коалиција против ИСИС, коју предводе САД, пружа подршку ирачким оружаним снагама у борби против исламиста. Схватамо да се то чини уз одобрење и по молби ирачке владе. Истовремено, та коалиција је формирана мимо СБ УН и проширила своја дејства на територију Сирије без сагласности њене владе", рекао је Медведев за египатски лист Ал Ахрам уочи посете Египту, преноси Танјуг.

Руски премијер је оценио да је мешање у питања Сирије споља недопустиво и изразио уверење да политичко решење нема алтернативе, пренео је Тас.

"Политички излаз из сиријског конфликта једино је могућ, алтернативе нема, у супротном ће се наставити рат и хаос", рекао је Медведев, истичући да Сиријци треба сами да одлуче ко ће руководити њиховом земљом, а да нико нема право да то чини уместо њих.

Председник руске владе је рекао да Русија и даље намерава да помаже сиријском народу у решавању социјално-економских проблема, као и да организује консултације званичног Дамаска и представника умерене сиријске опозиције, како би се створила клима повољна за дијалог.

Медведев је истакао да борба против ИСИС треба да се води уједињеним напорима под окриљем УН.

"Напори једне земље нису довољни за успешно супротстављање новом глобалном злу - међународним терористима из ИСИС-а, Џебхат eл Нусре и других радикалних група. Потребно је уједињавање читаве међународне заједнице", рекао је руски председник.

Медведев ће на позив египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија посетити Египат и учествовати на свечаности пуштања у рад проширеног Суецког канала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи