Читај ми!

Палестинска беба страдала у пожару, ЕУ тражи истрагу

Палестински дечак од 18 месеци страдао је у подметнутом пожару у својој кући у селу Доума, на Западној обали. Сумња се да су за паљевину криви јеврејски досељеници. ЕУ тражи истрагу. САД осудиле напад.

Ватра је захватила кућу док је беба спавала са својом породицом, а старији брат и родитељи задобили су тешке повреде, преноси Танјуг.

Како се наводи, нападачи су оставили графите у близини куће, који би на хебрејском језику могли да буду протумачени као "освета".

Очевици кажу да је пожар подметнут запаљивим бомбама.

Отац је успео да спасе жену и старијег сина, али није успео да изнесе и бебу.

У пожару је оштећена још једна кућа, а портпаролка израелске полиције Луба Самри каже да постоји сумња да је напад мотивисан националистичким побудама.

У саопштењу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) наводи се да прве истраге показују да су осумњичени ушли у село у раним јутарњим сатима, подметнули пожар у куће и написали графите на хебрејском на зидовима.

Европска унија је, у међувремену, затражила од израелских власти да спроведу хитну истрагу о нападу.

"Неопходна је пуна и хитна истрага како би се починиоци овог страшног злочина привели правди", наводи се у саопштењу Маје Коцијанчич, портпаролке Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Коцијанчичева поручује да су израелске власти дужне да предузму све мере да заштите локално становништво и да уведу политику нулте толеранције за насиље од стране насељеника.

У саопштењу се указује да су такви инциденти опасни, јер због застоја у преговарачком процесу могу да покрену нову спиралу насиља на Блиском истоку.

Портпаролка подсећа да ЕУ, као и велики део међународне заједнице, осуђује политику изградње јеврејских насеља на окупираним палестинским територијама, што сматра кршењем међународног права.

Сједињене Америчке Државе осудиле су напад на палестинску породицу оценивши да је реч о бруталном терористичком чину.

У саопштењу Стејт департмента од Израела се тражи да "ухапси убице", а две стране позивају да "избегну ескалацију тензија након овог трагичног инцидента", преноси АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи