Читај ми!

Почело суђење Нађи Савченко

Суђење украјинском војном пилоту Надежди Савченко, оптуженој да је саучествовала у убиству двоје руских новинара у источној Украјини, почело је у руском граду Доњецку, у Ростовској области.

Портпарол суда у Доњецку на југу Русије Татјана Дијева рекла је да је рочиште почело јутрос у 11.00 сати као што је и планирано, јавља Танјуг.

Руски истражни комитет је саопштио да је 34-годишња Савченко дала координате о локацији двоје руских новинара, Игора Корнелијука и Антона Волошина, који су погинули у јуну прошле године у нападу гранатама у региону Луганска, у источној Украјини.

Она негира кривицу, али би могла бити осуђена на казну до 20 година затвора, ако буде проглашена кривом.

Савченкова је ухапшена 18. јуна прошле године. Њу су заробиле проруски активисти у Украјини и предале је Русији.

За време боравка у затвору, Савченкова је изабрана за посланика украјинског парламента и делегата Парламентарне скупштине Савета Европе. Њено ослобађање тражиле су и САД и Европска унија, пренео је АП.

Савченкова у Украјини важи за хероину и представља симбол отпора против Русије и Владимира Путина, док је с друге стране Москва сматра злочинцем који мора да испашта због својих поступака.

Док Украјина, ЕУ и многе организације за заштиту људских права лобирају и апелују да се она ослободи из затвора, уз констатацију да је недужна, Русија каже да за тако нешто не постоји могућност.

Званична Москва је саопштила да је Украјинка ухапшена због илегалног преласка руске границе, када је покушала да у ову земљу уђе прерушена као избеглица.

Са друге стране, Украјинци и сама Нађа Савченко наводе да је заробљена у близини села Металист, у којем су убијени руски новинари.

Она тврди да је у ратно подручје отишла како би се придружила волонтерима лојалним Ајдару, украјинској војној групи. Наводно, отишла је тамо како би помогла у лецењу рањених украјинских војника.

Она тврди да је заробљена у Украјини, својој земљи, и то од стране проруских побуњеника, који су је са повезом преко очију спровели у Русију, у град Вороњеж, где је бачена у затвор.

Председник Русије изјавио је да у овом случају нема говора о политичкој одлуци, већ да је у питању кривично дело саучесништва у убиству двојице руских држављана које ће се решити на суду, по закону.

У међувремену Савченкова је, иако у затвору у Москви, у октобру 2014. изабрана за посланика у новом украјинском парламенту у Кијеву.

Савченкова је била међу првим украјинским женама која је обучавана као ратни пилот и досад је остала једина која је у стању да управља бомбардером "Сухој Су-24" и хеликоптерима "ми-24".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи