Читај ми!

Антируски протест код зграде владе у Тбилисију

Око 3.000 људи протестовало је у Тбилисију против руске "анексије" подручја Јужне Осетије и Абхазије. Демонстранти су носили транспаренте "Зауставите Русију" и скандирали "Грузија" испред седишта грузијске владе.

Организаторка скупа Тамара Черголејчвил рекла је да је циљ скупа показати да у овом веку "нема места за агресивну политику", преноси Бета.

"Окупили смо се да покажемо да у 21. веку нема места за агресивну политику Русије. Руски председник Владимир Путин треба да зна да никада нећемо прихватити руску окупацију", каже Черголејчвили, преноси АФП.

Грузијско Министарство иностраних послова оптужило је у уторак Русију да представља "претњу за мир и стабилност у региону" Јужног Кавказа јер води "агресивну политику" према Грузији.

Власти у Тбилисију су навеле да су руски граничари прошле недеље преместили маркере границе између Грузије и Јужне Осетије, за око 450 метара од главног грузијског ауто-пута, чиме је "повећана" територија Јужне Осетије.

Грузијске власти су додале да је део нафтовофа који повезује Баку, главни град Азербејџана, и грузијску луку Супса на Црном мору, сада на "територији сепаратистичке области". У Јужној Осетији се од 2008. године налазе руски војници.

Нафтовод, дуг 830 километара с капацитетом од 100.000 барела сирове нафте дневно, намењен је европском тржишту.

Поред војних база у Јужној Осетији, Русија има базе у другој сепаратистичкој области Абхазији.

Грузија и Русија водиле су кратак рат у августу 2008. због контроле над грузијским отцепљеним регионима Абхазијом и Јужном Осетијом. Тај рат је Грузија изгубила, а Абхазија и Јужна Осетија прогласиле су независност.

Абхазија се одвојила од Грузије после ратних сукоба 1992-1993. године, у којима је више хиљада људи погинуло. Независност те републике, осим Русије признале су само Никарагва, Венецуела и мала острвска држава Науру у Тихом океану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи