Читај ми!

Немачки политичари: Смањити број избеглица са Балкана

Немачки политичари захтевају оштрије законе како би се “драстично смањио” број тражилаца азила са Балкана, пре свега са Косова и из Албаније и предлажу нови споразум за “врбовање гастарбајтера”, преноси радио “Дојче веле” писање листа “Франкфуртер алгемајне цајтунг”.

Лист Франкфуртер алгемајне цајтунг пренео је изјаву немачког министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера који каже да намерава да "драстично смањи" број избеглица са Балкана који у Немачкој траже азил, преноси Танјуг.

Де Мезијер каже да је неприхватљиво и срамота за Европу, што више од 40 одсто захтева азил у Немачкој потиче из земаља Западног Балкана.

"Држава и савезне покрајине требало би да провере да ли би могло да се избегне плаћање џепарца у износу од 143 евра месечно. Тај новац важи као стимулација за избеглице из балканских земаља да у Немачкој затраже азил", истакао је немачки министар унутрашњих послова.

Де Мезијер је најавио да ће одмах у парламентарну процедуру упутити предлог закона о проширењу категорије сигурних земаља, уколико у Бундестагу буде постојала већина за то. Министар је оценио да је апсолутно разумљиво што Немци постављају питања о томе зашто уместо избеглица из кризних региона, азил траже људи са Косова или из Албаније.

Лист такође наводи да надлежна установа за миграције у Немачкој ове године очекује око 400.000 људи који ће затражити азил.

Већина их у Немачку стиже преко тзв. сигурних земаља порекла, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, додајући да је министар де Мезијер о 175 километара дугој огради коју Мађарска гради на граници са Србијом рекао да "није тако замишљао Европу".

Де Мезијер је ипак додао да Мађарска има спољну шенгенску границу и да мора да се обезбеди. Према наводима мађарских власти, ове године стигло је више од 80.000 избеглица који су углавном дошли преко Србије.

"То је 40 пута више него у целој 2012. години. Због својих ставова према избеглицама, мађарска влада је протеклих седмица оштро критикована", каже немачки министар.

Мађарска је у четвртак најавила да ће све избегличке кампове изместити из насељених подручја, како масе избеглица не би ометале локално становништво.

У чланку о избеглицама, лист Хамбургер моргенпост пише да се градоначелник Хамбурга Олаф Шолц залаже за оштрије законе за тражиоце азила с Балкана, посебно из Албаније и са Косова, са којих се тренутно повећава број избеглица.

Ти људи у Немачкој готово да и немају шансе на азил, јер 98 одсто захтева бива одбијено. Зато се Шолц залаже за план који је и у његовој странци споран, а то је да "Косово и Албанија буду проглашене сигурним земљама порекла".

"Те земље теже уласку у ЕУ, а из таквих земаља не може бити избеглица", рекао је Шолц.

Истовремено, Шолц покреће иницијативу о споразуму са тим земљама о врбовању радника, односно нова правила о гастарбајтерима.

Нада се да би се тиме појединим особама могло конкретно понудити радно место, а другима јасно дати до знања да немају шансе за азил.

Томе се противе пре свега из странке Зелених.

Тако Антје Мелер, задужена за избеглице у тој странци, каже да су Роми на Балкану "етнички дискриминисани" и да се ту не ради само о тзв. "економским избеглицама".

"Зато је важно да се и даље сваки захтев индивидуално проверава", каже Мелерова.

Иницијатива "Про Азил" сматра да је погрешан приступ проглашавања "сигурних земаља порекла" и наводи да су протекле године Србија и БиХ проглашене сигурним земљама, а да се број тражилаца азила из тих земаља се није смањио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи