Читај ми!

Брод са 700 миграната заустављен код Сицилије

Италијанске власти спречиле су спасилачки брод са 700 миграната да пристане на обалу Сицилије, јер више није било места у прихватним центрима, саопштила је хуманитарна организација Доктори без граница.

После дугих преговора с италијанским властима, мигранти на броду под надзором организације Доктори без граница, враћен је због "мањка капацитета у прихватном центру за мигранте", преноси Танјуг.

Брод се упутио ка луци Ређо Калабриа на крајњем југу Италије у нади да ће тамо моћи да пристане рано ујутру, пренео је АФП.

Италија се бори да смести најмање 80.000 миграната који су, бежећи од ратова на Блиском истоку и у Африци, прешли Средоземно море.

Италијанске власти у четвртак су дале дозволу да се неки од миграната с брода Доктора без граница искрцају у луку Трапани, али је организација то одбила, због тензија на претрпаном броду.

На крају се искрцало седморо људи, којима је хитно била потребна медицинска помоћ, док су њихове породице остале на броду.

Председник огранка Доктора без граница у Италији, Лорис де Филипи, рекао је да "то што је италијански систем недовољно припремљен, има конкретне последице с којима се суочавамо".

"Министарство унутрашњих послова мора да да овлашћење бродовима да се укрцају у луку на Сицилији која им је најближа, како би им затим омогућили да се врате у зону за потрагу и спасавање што је пре могуће и притекну у помоћ осталим бродовима", истакао је Филипи.

Према проценама Међународне организације за миграције, око 150.000 миграната је, до сад, ове године, стигло до Европе морским путем.

Више од 1.900 миграната се удавило у Средоземном мору, што је двоструко већи број у односу на исти период прошле године, рекао је портпарол Џоел Милман.

Велика већина миграната који беже од ратова или сиромаштва у Африци и на Блиском истоку, крећу на пут из Либије, где су трговци људима искористили политичку кризу у земљи како би створили уносан посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи