Читај ми!

Пад Рима?

Рим је на ивици колапса због дугогодишњег занемаривања знаменитости града, имиграционе кризе и корупције, упозорава председник Привредне коморе Рима Ђанкарло Кремонеси, а пише "Индепендент".

Председник Привредне коморе Рима Ђанкарло Кремонеси истиче да је Вечни град на ивици колапса и да је то недопустиво, пише Индепендент.

"Не може град који себе назива развијеним, да буде у оваквом стању распадања. Папине молитве не би биле довољне, овде треба да се догоди чудо", истиче Кремонеси.

Са 2,8 милиона становника, Рим је један од највећих европских градова са неким од најпопуларнијих светских туристичких атракција које датирају из времена када је Рим био центар Западног римског царства.

Ипак, године занемаривања, ерозија и загађење оставили су трага на многе споменике којима је очајнички потребна поправка.

Италијанска влада која се опоравља од најдуже рецесије још од Другог светског рата, прошле године је затражила помоћ приватних компанија да јој помогну да очува Колосеум и Фонтану ди Треви.

Ђанкарло Кремонеси истиче, међутим, да није само културно наслеђе у опасности са управом града која је огризла у корупцију, са слабом економијом и недовољно добрим јавним службама.

Рим се по квалитету јавних служби, према истраживању Европске комисије из 2013, нашао на самом зачељу унутар престоница Европске уније.

Живот у главном граду Италије отежан је последњих дана због делимичног штрајка машиновођа на линијама метроа.

Марчело Лазацера, власник једног од преноћишта у Риму, каже да незадовољавајући рад јавних служби у граду лоше утиче и на туризам.

"Сви моји гости слажу се да је Рим прелеп град, али се сви, без изузетка, жале на комплетну услугу града. Истичу да линије метроа не стижу на време, да су станице препуне џепароша и да је град пун смећа", објашњава Лазацера.

Додаје да се ситуација у граду све више погоршава.

Ситуација у граду није много боља ни за становнике главног града Италије.

Један од њих каже да је из године у годину, ситуација све гора.

"Квалитет живота у Риму је заиста опао у последњих неколико година. Сви се жале, али нико не нуди неко решење. Жао ми је што то морам да кажем, али желим да напустим овај град и да одем било где", каже Констанца Кагни која у Риму живи од 2000. године.

Градоначелник Рима Игнасио Марино истиче да је ове недеље у отвореном писму угледном италијанском листу Коријера дела Сера, покушао да прогура дубоке и радикалне реформе, али безуспешно.

Скандалозан случај корупције у граду откривен је прошле године, када је утврђено да су локални политичари у сарадњи са криминалним клановима крали новац од ђубретара и других комуналних служби. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи