Читај ми!

Посланици ЕП делили "цвеће Сребренице”

Поводом годишњице злочина у Сребреници, четири члана Европског парламента Едвард Кукан, Тања Фајон, Јозо Радош и Игор Шолтес пола сата су делили “цвеће Сребренице” испред сале за састанке, саопштио је Европски парламент.

Догађај је организован на иницијативу Тање Фајон, преноси Танјуг.

"Цвеће Сребренице", ручно рађени "симбол трагичне прошлости и ужасног злочина против човечности" дело је чланица удружења Мајке Сребренице и Жепе, наводи се у саопштењу Европског парламента.

ЕП додаје да је овај догађај симболично подсећање на оно што се догодило и што не сме да буде заборављено, као и на оно што више никад не сме да се догоди.

"С дубоким поштовањем одајемо пошту онима који су умрли у Сребреници. То је наша људска и морална обавеза, да се сећамо и не дозволимо да се такви злочини понове. Делимо ово цвеће које су направили они који су преживели, да бисмо јасно, заједнички поручили да се сећамо изгубљених недужних живота и да се надамо да такве нечовечности каква је била у Сребреници више неће бити", рекао је Кукан.

Тања Фајон, која је покренула ову иницијативу, изјавила је да "Сребреница, као најгори чин геноцида од 1945, покреће два питања: Које су лекције научене? и Како се може постићи помирење?".

"Верујем да 20 година пошто су људи масовно убијени и мостови порушени, регион може да настави путем помирења и сарадње, да изгради нове мостове и одлучно иде ка Европској унији", рекла је Фајонова.

Јозо Радош, који је такође делио цвеће, рекао је да "историја даје лекције и да сећање за злочин у Сребреници треба да донесе више правде и фер суђења за злочине почињене у ратовима на територији бивше Југославије".

"Сећање на Сребреницу такође треба да помогне европским земљама да преузму сопствену одговорност за прошле догађаје, како би спречиле да се историја понавља. Први корак на том путу је суочити се са злочинима и отворено признати одговорност за њих. Наша данашња акција је мали допринос томе", навео је Радош.

Да злочин у Сребреници више не сме да се понови рекао је и Шолтес и додао да се нада да ће овом акцијом допринети пружању шансе БиХ да напредује и постане земље трајног мира, наводи у саопштењу ЕП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи