Читај ми!

Џихадисти уништили антиквитете из Палмире

Исламска држава саопштила да је уништила шест археолошких предмета из античког града Палмире које је запленила од кријумчара.

У саопштењу објављеном касно синоћ наводи се да су ти предмети пронађени на контролном пункту на којем је заустављен кријумчар који је избичеван, преноси Бета.

На сликама које су објавили екстремисти може се видети како уништавају предмете великим чекићима, као и бичевање кријумчара.

Сиријска опсерваторија за људска права упозорава да није јасно да ли заплена аутентична или су уништени лажни антиквитети као покриће за кријумчарење које сама Исламска држава спроводи.

Мада нема чврстих показатеља количине новца коју је Исламска држава зарадила пљачкајући антиквитете, сателитски снимци и посредни докази потврђују распрострањене пљачке археолошклих налазишта у областима под контролом џихадиста.

Припадници Исламске државе уништили су јуче чувену статуу лава која је стајала испред музеја у Палмири, каже директор сиријских антиквитета Мамун Абделкарим.

Исламска држава је заузела сиријски град Палмиру у мају због чега су многи изразили забринутост да ће екстремисти уништавити антиквитете као у суседном Ираку.

Палмира се налази на Унесковој листи светске баштине због 2.000 година старих римских грађевина, руина и непроцењивих историјских предмета због којих су пре грађанског рата десетине хиљада туриста сваке године посећивале то место удаљено у пустињи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи