Лондон, формулисано референдумско питање

Британски гласачи ће на референдуму о чланству у Европској унији, који треба да буде одржан у наредне две године, одговарати на питање: да ли Велика Британија треба да остане чланица ЕУ, саопштила је влада у Лондону. Дејвид Камерон креће у дипломатски офанзиву како би своје идеје приближио европским лидерима.

Уколико желе да Британија остане у Европској унији, гласачи ће морати да заокруже "да", јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Аналитичари истичу да је важно како је постављено питање на листићу, јер ће сада присталице чланства у ЕУ моћи да се промовишу као кампања "за", што им омогућује да се приказују у нешто позитивнијем светлу од кампање "против".

Текст референдумског питања је део предлога закона, за који је британски премијер Дејвид Камерон изјавио како се нада да ће бити усвојен у парламенту за "веома кратко време".

Краљица Елизабета друга је јуче, излажући законодавни план новоизабране владе у парламенту, објавила да ће Велика Британија до краја 2017. одржати референдум о чланству у Европској унији.

"Закон ће бити донет како би се обезбедио референдум о чланству у Европској унији пре краја 2017", рекла је британска краљица у традиционалном говору на почетку рада парламента, пренеле су агенције.

"Моја влада ће преговарати однос Уједињеног краљевства са Европском унијом и тежити реформи Европске уније за добробит свих држава чланица", навела је краљица.

Британски премијер Дејвид Камерон планира да до краја 2017, када би требало да буде расписан референдум, преиспита улогу своје земље у Унији.

Камерон сматра да су промене потребне, попут права миграната на социјалну помоћ. Поједини чланови његове конзервативне партије желе да, по том питању, британски закони имају првенство над европским.

Британски премијер покушаће да приближи своје идеје европским лидерима - креће у дипломатску офанзиву састанком са холандским премијером Марком Рутеом, француским председником Франсоа Оландом.

Сутра га очекује састанак са премијерком Пољске Евом Копач, док ће турнеју завршити у Немачкој, разговарајући са канцеларком Ангелом Меркел.

Фабијус: Британски референдум веома ризичан

Чини се, међутим, да Камерона на спољнополитичком плану очекује веома тежак посао

Наиме, француски министар спољних послова Лоран Фабијус је, уочи Камеронове посете Паризу, оценио да је британски референдум о чланству у Европској унији "веома ризичан" и изразио наду да ће Британија остати у Унији.

"Саслушаћемо га и видети шта предлаже. Покренуо је тај референдум пројекат, то је нешто веома ризично. Надамо се да ће Британија остати у ЕУ", рекао је Фабијус, преноси Танјуг.

Фабијус је рекао да су грађани Британије навикли да им се говори да је Европа лоша ствар.

"Оног дана када буду требали да одлуче, постоји ризик да ће да се изјасне да је Европа лоша ствар", додао је Фабијус.

Шеф француске дипломатије Британија ће највише изгубити ако напусти ЕУ, оценио је Фабијус, али и додао да ће се то одразити и на Унију, пренела је агенција АФП.

"Британија је војна, дипломатска сила. Ако тако важна земља напусти ЕУ, то ће проузроковати изузетно негативан утисак о Европи", сматра Фабијус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи