Читај ми!

Столтенберг: Руске нуклеарне претње дубоко узнемирујуће

Руска провокативна реторика о нуклеарном оружју и драматична експанзија летова њених стратешких бомбардера су "дубоко узнемирујући и опасни", истакао је у Вашинтону генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Остваривање руских планова да распореде ракете које могу да носе нуклеарне бојеве главе у Калињинграду, близу Пољске границе, као и претња размештањем нуклеарног оружја на Криму "суштински би променили безбедносну равнотежу у Европи", рекао је Столтенберг на скупу у Институту за стратершке и међународне студије у престоници САД, преноси АФП.

Столтенберг је оштро критиковао руско понашање у последњих годину дана, "укључујући оружану интервенцију у Украјини", и обећао како ће Алијанса удвостручити своју посвећеност "колективној одбрани", пренео је Танјуг.

Генерални секретар НАТО је истакао како су се летови руских стратешких бомбардера проширили "од Јапана до Гибралтара, од Крита до Калифорније и од Балтичког до Црног мора".

Када је у питању нуклеарно оружје, опрезност, предвидивост и транспарентност су од виталног значаја, напомиње Столтенберг, по коме је "руско 'звецкање нуклеарном сабљом' неоправдано, дестабилизујуће и опасно".

Столтенберг, такође, критикује Русију због извођења изненадних војних вежби великог обима, што представља кршење међународних споразума којима се од влада тражи да са другима поделе информације о планираним вежбама и да на њих позову стране посматраче.

Русија у близини границе с Украјином баш ове недеље одржава још једну такву вежбу у којој учествује 250 авиона и 700 комада тешког наоружања.

Наводећи пример руских акција у Украјини и другде, Столтенберг закључује како Русија "демонстрира своју војну силу, подстиче агресивни национализам и истиче право на наметање своје воље суседима и отимање земље".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи