Читај ми!

УН признају улогу новинара у превенцији сукоба

Савет безбедности УН једногласно је одобрио резолуцију у којој се први пут признаје улога коју новинари могу да имају у спречавању сукоба и заштити цивила, упозоравајући на време на могуће кризе.

Резолуцијом се апелује на све земље да предузму кораке којима би била гарантована одговорност за злочине против новинара током оружаних сукоба и тражи тренутно и безусловно ослобађање запослених у медијима који су киднаповани или узети као таоци током сукоба, јавља АП, преноси Танјуг.

У овој резолуцији, првој у последњих девет година која се односи на заштиту новинара, а чији је нацрт направила Литванија, изражава се "дубока забринутост због све веће претње безбедности новинара, запослених у медијима и њима придруженог персонала од стране терористичких група".

Резолуција осуђује све злоупотребе учињене према новинарима и истиче како "рад слободних, независних и непристрасних медија представља један од основних темеља демократског друштва".

Представница ОЕБС-а за слободу медија у Србији Дуња Мијатовић поздравила је данас Резолуцију 2222 о заштити новинара.

"Овом резолуцијом Савет безбедности ставља акценат на једно питање од велике важности за слободу медија", истиче Мијатовићева, наводећи да смо сваки дан сведоци напада на припаднике медија и да државе морају да ураде више на безбедности новинара, саопштио је ОЕБС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи