Самоубиство водећи узрок смрти тинејџерки

У извештају Светске здравствене организације појавио се алармантан податак да је самоубиство постало водећи узрок смрти тинејџерки и младих девојака широм света.

Водећи узрок смрти девојака између 15 и 19 година нису ни несреће на путу, ни болести, нити компликације за време трудноће, већ је то самоубиство, наводи се у саопштењу СЗО, преноси Танјуг.

Годинама су се компликације због трудноће и порођаја сматрале главним узроком смртности код младих девојака, али у последњих десет година ситуација се променила, пише портал Кликс.

Истраживање је обухватило шест регија у свету и у већини њих је самоубиство водећи узрок смртности код тинејџерки, са изузетком Африке, где су водећи узрок смртности тинејџерки сида и компликације због трудноће.

Код младића истог узраста водећи светски узрок смрти су повреде у саобраћајним несрећама.

Стручњаци наводе да тачни подаци нису у потпуности доступни с обзиром на то да истражитељи често, да би заштитили интересе породице, самоубиство не наводе као узрок смрти, што је посебно чест случај у земљама у којима влада велика стигма у вези са самоубиством.

Најкритичнија ситуација је у југоисточној Азији, где самоповређивањем смртно страда три пута више тинејџерки него на било који други начин.

После Азије, највећа стопа самоубистава забележена је у Пакистану и на Блиском истоку.

"Највероватније се ради о полној дискриминацији. Свакодневница младе жене у југоисточној Азији се доста разликује од свакодневнице младића. То је период у којем су младе девојке присиљене да напусте школу и посвете се одговорностима у кући, остављајући све амбиције са стране", објашњава психијатар Викрам Пател.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи