Окончан штрајк немачких железничара

Штрајк немачких железничара, за који се веровало да ће бити најдужи у историји, окончан је превремено уз ноћашњи договор о поступку поравнања синдиката машиновођа ГДЛ и послодавца Дојче бана. То, међутим, не значи да ће путници сасвим нормално одмах моћи да путују, упозоравају немачки медији.

Дојче бан и ГЛД су се договорили да се штрајк оконча, али преговори наставе у поступку поравнања, преносе медији, наводећи да су арбитри у том поступку бивши председник бранденбуршке владе Матијас Плацек из Социјалдемократске партије и шеф владе Тирингије Бодо Рамелов из партије Левицa, преноси Танјуг.

Медији наводе да има најмање четири разлога зашто је Клаус Везелски, шеф ГДЛ који је, како наводе неки медији, својим бескомпромисним ставом нервирао целу Немачку пристао на окончање овог, деветог по реду штрајка, започетог у прошли уторак.

Штампа указује да је расположење у јавности, а и међу синдикатом ГДЛ за штрајк опало, наводи, да штрајк не доноси паре на рачун.

Овај штрајк је поделио синдикалце, а Везелски је, при том, водио и политичку битку, наводе разлоге аналитичари и истичу да - на крају штрајкачки мач, није више био оштар.

То значи, коментаришу медији, да је за послодавца штрајк постао рутина и да су планови и ванредном реду вожње, у време обуставе рада, добро функционисали. Дојче бан је, до душе, морао да узме у обзир бројне отказане возове, али штрајк имиџу немачке железнице, није пуно наштетио, коментаришу медији.

Ово је била девета обустава рада у дугом спору између синдиката машšиновођа ГДЛ и државне немачке žжелезнице Дојче бан због услова рада.

Немачка жžелезница Дојче бан, дневно превезе око 5,5 милиона људи и има 300.000 запослених, а синдикат маšшиновођа ГДЛ већ месецима је у свађи око тарифе.

Машиновође траже повећање зарада од пет одсто и један сат мање рада током седмице и да се, при том, и машšиновођама на локомотивама за маневрисање обезбеди исти статус, као и осталим машšиновођама.

Политичари су на прошли штрајк реаговали веома озбиљно, као и на овај, упозоравајући на штете по првиреду и путнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи