Палмира, време смрти

Екстремисти Исламске државе заузели су древни град Палмиру у Сирији. Неким борцима који су бранили град одрубљене су главе. Пола сиријске територије сада је под контролом џихадиста. Унеско упозорава да би уништење Палмире био не само ратни злочин већ и огроман губитак за човечанство.

Снаге сиријских власти повукле су се са свих положаја у центру и у околини Памире, као и са војног аеродрома и из затвора, рекао је директор Сиријске опсерваторије за људска права Абдел Рахман, преноси Бета.

Исламска држава почела је 13. маја офанзиву на Палмиру, град од стратешког значаја за екстремисте јер им отвара пут ка сиријској пустињи и граничи се са ирачком провинцијом Ел Анбар, коју су раније заузели.

Опсерваторија истиче да су џихадисти, после жестоких борби са сиријском војском, прво заузели главну зграду снага безбедности у северном делу Палмире и да су потом наставили да се крећу насељима у том делу града.

Како се наводи, пола сиријске територије је сада под контролом џихадиста.

Државна телевизија је јуче јавила да је сиријска провладина милиција евакуисала грађане Палмире, након жестоких борби у граду и његовој околини.

Палмира, позната по рушевинама старим 2.000 година, увршетна је у светску културну баштину Унеска.

Сиријски званичник за антиквитете Мамун Абделкарим упозорио је да ће, уколико га освоје, терористи уништити остатке древног града. Додао је да је стотине статуа већ измештено из Палмире.

Већи део остатака древног града налази у источном делу Палмире. Познат је као град богате историје и врло очуваних античких грађевина из различитих историјских периода. Управо због тога је једна од најпосећенијих туристичких дестинација Сирије.

Уништење Палмире, града који се налази на Унесковој листи светског наслеђа, било би огроман губитак за човечанство, упозорено је из одељења Унеска за образовање, науку и културу, након што су борци Исламске државе заузели древни сиријски град.

"Палмира је изванредно место са листе светског наслеђа и свако уништење Палмире не би само био ратни злочин већ и огроман губитак за човечанство", навела је председавајућа Унеска Ирина Бокова у видео-поруци.

Додаје да је "изузетно забринута" недавним догађајима и поново апеловала на моментални прекид ватре и повлачење трупа.

"На крају крајева, то је колеква цивилизације. Припада целом човечанству и мислим да би сви данас требало да буду забринути због онога шта се дешава", додала је Бокова, преноси АФП.

Бокова је позвала међународну заједницу, укључујући и Савет безбедности УН и верске лидере, да апелују на заустављање насиља.

"То је важно јер говоримо о рођењу људске цивилизације, о нечему што припада целом човечанству", поручила је Бокова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи